Eylül ayında 209 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi

Haber Merkezi

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, ‘Eylül 2021 Hak İhlalleri Raporu’nu yayınladı. Rapora göre eylül ayında en az 209 yaşam hakkı ihlali ve 224 işkence olayı yaşandı. En az 49 erişim engelinin getirildiği eylül ayında, düşünceyi ifade nedeniyle de 13 kişi gözaltına alındı ve 4 kişi tutuklandı. 12 kişi hakkında ise düşünceyi ifade nedeniyle soruşturma başlatıldı.

Rapora göre; eylül en az 26 kadın erkekler tarafından öldürülürken, 175 işçi ise iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Raporda, bir ay içinde en az 2 gazeteci veya yazar mahkûm edildi ve en az 4 gazetecinin de gözaltına alındığı yer aldı.

Rapora göre, eylül ayında 3 belediye ve parti yöneticisi tutuklandı. 16 eylem ve etkinliğe polis müdahalesinin olduğu bir aylık süreçte en az 253 kişi bu eylemlerde gözaltına alındı ve 2’si ise tutuklandı.

Öte yandan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği ile Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin ortak hazırladıkları raporu açıkladı. 57 cezaevinde, nisan ve eylül arası olmak son 6 ayda karşılaşılan hak ihlallerini kapsayan raporda, koronavirüs salgını nedeniyle Adalet Bakanlığı’nın açıkladığı önlemlerle mahkûmların aileleriyle görüşme hakkını tamamen ortadan kaldırdığı ve avukat görüşmelerinde kısıtlamalar devreye soktuğu kaydedildi.