8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Taksim’de düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü’nde ‘ezan ıslıklandı’ provokasyonuna yandaş gazeteler manşetten destek verirken, gazetelerin yazarları sosyal medya hesaplarından olayın ‘yanlış anlaşıldığını’ belirterek özür diledi. 8 Mart’ta Taksim’de düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü’nde polis, kadınlara gaz ve plastik mermiyle saldırmış, yürümelerine izin vermemişti. Eylemin ardından yandaş gazetelerden servis edilen görüntülerle, kadınların […]

‘Ezan ıslıklandı’ provokasyonunda yandaş yazarlar, gazetelerini yalanladı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Taksim’de düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü’nde ‘ezan ıslıklandı’ provokasyonuna yandaş gazeteler manşetten destek verirken, gazetelerin yazarları sosyal medya hesaplarından olayın ‘yanlış anlaşıldığını’ belirterek özür diledi.

8 Mart’ta Taksim’de düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü’nde polis, kadınlara gaz ve plastik mermiyle saldırmış, yürümelerine izin vermemişti. Eylemin ardından yandaş gazetelerden servis edilen görüntülerle, kadınların eylem sırasında attığı sloganlar ve çaldığı ıslıklar ile o sırada okunan ezanın ‘bastırılmak istendiği’ öne sürülerek provokasyon kampanyası başlatılmıştı. Bu görüntülerin yayılmasının ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan da kadınları hedef göstererek, “Bunlar bayrağımıza ve ezanımıza saygısızlık yaparak doğrudan istiklalimize ve istikbalimize saldırıyorlar” diye konuşmuştu.

Bugün, iktidar yanlısı basın bu sözleri manşetine taşıyarak yürüyüşü hedef aldı. Öte yandan, Türkiye gazetesi yazarları, gazetelerini yalanlayarak sosyal medya hesaplarından bu haberlere tepki gösterdi ve olayın “provokasyon” olduğunu söyledi. Türkiye yazarı Fatih Tezcan, olayla ilgili şunları söyledi:

“Türkiye bu olayı konuşuyor. Sözde Kadın özde Kaos Hareketi’ne karşı kamuoyunu en çok uyaran benim. Ancak burada ‘ezanı protesto’ yok. Polis yürüyüşü durdurdu sanıyorlar, Polisi protesto için düdük çalıp gürültü yapıyorlar ve kendi gürültülerinden ezanı duymuyorlar. İşin aslı bu.”

Gazete yazarlarından Süleyman Özışık da bugünkü yazısının ilgili bölümünde ‘ezan’ provokasyonuna değinmiş ve “(…) O sırada ezan okunuyor ve bu ucubeler, okunan ezanı susturmak için ıslık çalmaya başlıyor. Yuhalayanlar, küfredenler, çığlık atanlar ve düdük çalanlar ezan okunmaya devam ettikçe âdeta öfke nöbetleri geçiriyor. Bütün bunlar azılı diktatör denilen adamın ülkesinde yaşanıyor. İçimden bazı şeyler söylüyorum ama buraya yazmayacağım! Ayıp olur!” satırlarını yazmıştı. Ancak Özışık, ilerleyen saatlerde twitter hesabından yaptığı paylaşımda özür dileyerek, ezanı susturmak için ıslık çalındığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

YANDAŞ GAZETELERDEN TEK MANŞET

Gazete yazarları haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtip özür dilerken, Türkiye’de yayımlanan iktidar yanlısı birçok gazete, Erdoğan’ın sözleri üzerinden ‘ezan ıslıklandı’ haberlerini manşete taşıdı.

SARIKLI VE CÜBBELİLER TAKSİM’DE YÜRÜDÜ

Haberlerin sosyal medyada yayılmasının ardından dün gece cübbeli ve sakallı bir güruh Taksim’de tekbir çekerek yürüyüş yaptı. Grup polis müdahalesiyle dağılırken, saat 11.00 sıralarında Ülkü Ocakları çağırısıyla Galatasaray Meydanı’nda toplanan bir grup daha yürüyüp dağıldı.

AKP’li Mustafa Yeneroğlu, twitter hesabından konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yapılan yürüyüşlere tepki gösterdi ve “Ezanın bu şekilde korunmaya, hele insanları incitmeye ve kaba kuvvetle korkutmaya ihtiyacı yok.” dedi.