Cizire Kantonu Başkanı Hüso ambargoya karşı desteğin önemini vurgularken Başkan Yardımcısı Hasan, Ezidileri mülteci olarak değil kendi halkları olarak gördüklerini belirtti

‘Ezidiler bizim halkımızdır!’

ELÇİN YILDIRAL - CİZİRE/ROJAVA

Rojava Devrimi için Avukat Dayanışması temsilcisi sekiz avukatın dünkü ilk durağı, Adalet Bakanlığı oldu. İkinci durak ise Hükümet Konağı. Heyet Cizire Kantonu Hükümeti Başkanı Ekrem Hüso ve Başkan Yardımcısı Dr. Hüseyin Hasan tarafından karşılandı. Başkan, heyete ilgilerinde dolayı teşekkür etti, Rojava'nın inşa sürecinde olduğunu belirterek, "En çok da sizlerin desteğinize ihtiyacımız var " dedi. Demokratik Özerklik sistemini anlatan Başkan, heyetten bu sistemi Türkiye'deki herkese anlatmaları talebinde bulunarak, bu sistemin kardeşlik ve dostluk sistemi olduğuna vurgu yaptı.

'Türkiye için önemli'
Başkan, Rojava üzerindeki ambargoya da değindi, kaldırılması için ise dostların desteğine ihtiyaç duyduklarını belirtti. Heyette yer alan Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatarından Özlem Gümüştaş,Türkiye'deki halkların, ilk defa antifaşist güçlerin Rojava'da birlikte güç oluşturduklarını gördüğünü kaydederek, bunu Türkiye'nin geleceği için önemsediklerine vurgu yaptı.

Farklı renklerden 101 temsilci
Hükümet Konağı'nın ardından Cizire Kantonu Yasama Meclisi ziyaret edildi. Yasama Meclisi Eşbaşkanı Hakem Xalo, heyete meclisin yapısı ve işleyişiyle ilgili bilgilendirmede bulundu. Mecliste 12 parti temsilcisinin bulunduğunu belirten Xalo, aynı zamanda sivil toplum örgütlerinin de yer aldığını ifade etti. Xalo, mecliste tüm renklerden oluşan 101 kişilik üyelerin bulunduğunu kaydetti.

***

‘Kampta 4 bin Ezidi var’

Başkan’ın ardından aynı zamanda kamplardan da sorumlu olan Başkan Yardımcısı Hüseyin Hasan, Ezidi Kampı’na ilişkin bilgiler verdi. Kampta şu anda Şengal’den gelen 4 bin Ezidi’nin yaşadığını belirten Hasan, IŞİD’in Şengal’e saldırdığı ilk günlerde 12 bin kişinin Rojava’ya göç ettiğini söyledi. Günde 200 araçla 2 bin Ezidi’yi YPG’nin oluşturduğu güvenlik koridorundan Rojava’ya taşıdıklarını kaydeden Başkan Yardımcısı, Ezidiler için bir hastane kurduklarını ifade etti. Ezidiler’in yanı sıra farklı etnik kökene sahip mülteciler de kamplar da yaşıyor.

Ezidileri mülteci olarak değil, kendi halkları olarak gördüklerinin altını çizen Başkan Yardımcısı, kendi ülkelerine dönerek, orada kendi yönetimlerini oluşturmalarını istediklerini ve bunun için yardım ettiklerini de kaydetti.