Facebook, seçim öncesi yalan haber yapan sayfaları kapattı

Facebook, başlattığı çalışmayla Bangladeş'teki ulusal seçimler öncesinde muhalefet partileriyle ilgili sahte haberler yapan, haber sitesiymiş gibi görünen sayfaları kapattığını duyurdu.

Teknosafari'nin AP haberinden aktardığına göre, kapatılan siteler, meşru haber kuruluşlarını taklit etmek için tasarlanan dokuz Facebook sayfasının yanı sıra muhalefet karşıtı propaganda yapan ve Bengladeş hükümet yetkilileri tarafından açıldığı öne sürülen altı sahte kişisel hesap kapatıldı. Facebook’un siber güvenlik politikası başkanı Nathaniel Gleicher, sayfaları oluşturan ve yöneten kişilerin “hükümete bağlı” olduğunu belirlediğini belirterek, daha fazla ayrıntı vermeyi reddetti.

Tüm bunların ardından Twitter, Bangladeş’teki 15 hesabı askıya aldığını, bunun da en az 50 takipçiyle “koordineli manipülasyonuna giriştiğini” söyledi. Twitter’da, “İlk analizimize dayanarak, bu hesapların bir kısmının devlet destekli aktörlerle bağları olabileceği görülüyor” dedi.

Facebook, kahatılan haber sitelerinin hepsi BBC’nin Bengladeş servisi tarafından işletilen ve bir başka popüler Bangladeşli online gazete bdnews24.com’un da aralarında bulunduğu otantik haber sayfaları gibi görünmek üzere tasarlandığını söyledi.

Siteler, tutuklu muhalefet lideri Khaled Zia’nın kampındaki karmaşa olduğu gibi yanlış bilgiler vermek için tasarlandı. “Bu siteler sahte ancak bağımsız haber kuruluşlarına benziyor” diyen Gleicher, “hükümet yanlısı ve muhalefet karşıtı” haber verdiklerini söyledi. Bengladeş’in mevcut başkanı 30 Aralık’ta üst üste üçüncü kez seçilmek için yarışıyor.

Facebook, kahatılan sitelerin ve sayfaların Bangladeş için küçük bir yapı olduğunu ancak önem taşıdığını söyledi. Gleicher, Facebook’un “kimi kötü niyetli kişilerin halkı yanıltmasını engellemek için ellerinden geleni yapacaklarını” sözlerine ekledi.

Facebook, bu yılın üçüncü çeyreğinde, 754 milyon sahte hesap kapattı. Bu kapatma rakamı ilk çeyrekte 583 milyon olarak açıklanmıştı.