Privacy International (PI) tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, Facebook hala bazı Android uygulamaları üzerinde sizi takip etmeye devam ediyor. PI, Yelp ve Duolingo’nun yanı sıra iki adet İslami dua ve namaz uygulamasının, aynı zamanda bir İncil uygulamasının ve Indeed adlı bir iş arama uygulamasının da benzer verileri Facebook’a gönderdiğini saptadı. Tam olarak hangi tür […]

Facebook sizi hala Android uygulamalarında takip ediyor

Privacy International (PI) tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, Facebook hala bazı Android uygulamaları üzerinde sizi takip etmeye devam ediyor.

PI, Yelp ve Duolingo’nun yanı sıra iki adet İslami dua ve namaz uygulamasının, aynı zamanda bir İncil uygulamasının ve Indeed adlı bir iş arama uygulamasının da benzer verileri Facebook’a gönderdiğini saptadı.

Tam olarak hangi tür verilerin Facebook’a gönderildiği bilinmiyor. Ancak Facebook’un kullanıcıları izlemesine yardımcı olan bazı tanımlayıcıları aktifleştirdiği belirtildi.

Bu sadece gizlilik için değil aynı zamanda rekabet için de oldukça problemli. Uygulamaların Facebook’a gönderdiği veriler tipik olarak, bir uygulamanın açıldığı veya kapatıldığı gibi bilgileri içeriyor. Bu oldukça basit görünse de öyle değil. Veriler, bir kullanıcının Google reklam kimliği olan benzersiz bir tanımlayıcıyla gönderildiğinden, bu verileri bir profile bağlamak ve birinin ilgi alanlarını, kimliklerini ve günlük rutinlerini ayrıntılı bir şekilde saptamak kolay hale geliyor.

PI, Aralık 2018 raporunda “Facebook; kullanıcıları, kullanıcısı olmayanları ve oturumu kapatmış olan kullanıcıları düzenli olarak Facebook Business Tools üzerinden izliyor. Uygulama geliştiricileri, geliştiricilerin belirli bir işletim sistemi için uygulamalar oluşturmasına yardımcı olan bir dizi yazılım geliştirme aracı olan Facebook Yazılım Geliştirme Kiti (SDK) aracılığıyla Facebook ile veri paylaşıyor.” demişti.

Android’lerde uygulama izlemesini azaltmak için şu adımları atabilirsiniz:

  • Reklam kimliğinizi düzenli olarak sıfırlayın. Bu sizi izlenmekten engellemez, ancak yine de profilinizin istilasını geçici olarak sınırlayabilir.
  • Android ayarlarında reklam kişiselleştirmeyi seçerek reklam kişiselleştirmesini sınırlayın.
  • Farklı uygulamalara verdiğiniz izinleri düzenli olarak gözden geçirin ve uygulamayı kullanmak istediğiniz şekilde sınırlandırın.
  • Birçok uygulama, telefonunuzdaki diğer uygulamaların ağla ve birbirleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu kontrol edebilir.
  • AFWall + veya NetGuard gibi telefon tabanlı bir güvenlik duvarının eklenmesi, graph.facebook.com gibi adreslerle olan bağlantıları da sınırlayabilir. Kullanıcıların bu araçları kullanmadan önce kendi araştırmalarını yapmalarını, sınırlamalarını ve sonuçlarını anlamalarını öneriyoruz.

Kaynak: Tekno Safari / Onur Binay