Hak savunucuları ve Filistin destekçileri, Facebook'un Filistinli kullanıcıları ve İsrail'in saldırılarına yönelik içerikleri sansürlemesine tepki gösterdi. Yüzlerce organizasyon, sosyal medya devine yazdıkları mektupta rahatsızlıklarını ve öfkelerini dile getirdi.

Facebook ve Instagram'ın Filistin sansürlemesine tepki

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Mayıs ayının başlarında Facebook ve sahibi olduğu Instagram platformlarında, Filistinli kullanıcıların Doğu Kudüs'teki saldırılarla dayanışma ve haberleşme amacıyla yaptıkları birçok paylaşımın silindiği, gizlendiği veyahut bloke edildiği ortaya çıktı.Bu açık sansürün, Filistinli aktivistlere de zarar verdiği belirtildi.

HABERLEŞMEYE ENGEL

Facebook şirketine yazdıkları mektupta sansürün verdiği zarara dikkat çeken sivil toplum örgütleri, "İçinden geçtiğimiz dönemde Facebook ve Instagram, Filistinli protestocuların ve yerlilerin, İsrail devletinin baskılarına karşı güvenliklerini sağlamak ve bilgi almak için çoğu zaman en güvenli haberleşme ağlarıdır" denildi.

ŞEFFAFLIK TALEBİ

Facebook şirketi COO'su Sheryl Sandberg'e yazılan mektupa imzası olan yüzü aşkın sivil toplum örgütü, Facebook'un politikalarını nasıl uyguladığını ve kaldırılan paylaşımların ne sebeple kaldırıldığını açıklamasını talep etti. Mektupta "Bu kaba sansüz yüzünden Filistinli eylemciler tehlike altında" denildi.

Facebook'tan cevap talep eden Al Jazeera'ya gönderilen bir mailde şirket sözcüsü, herkese ses olmaya çalıştıklarını belirterek, sadece zararlı içerikleri kaldırdıklarını açıkladı. Atılan mailde ayrıca İsrail ve Filistin hükümetleriyle ilişki içerisinde oldukları ve olaylarla ilgili olarak ayrı bir operasyon merkezi kurduklarını açıkladı.