Madencinin kamulaştırma talebi için mücadele devam ederken ocaklarda meydana gelen iş kazaları tepki topluyor. Türkiye Maden İşçileri Sendikası Başkanı Şahin “İşçinin yaşamı için kamulaştırma acilen gerekli” dedi.

Facia istenmiyorsa kamulaştırma şart
Madenci tonlarca çamur altında kaldı. (Fotoğraf: AA)

Aycan KARADAĞ

Maden arazilerinin şirketlere satılması üzerine emekçilerin mücadelesi devam ederken ocaklarda gerçekleşen iş cinayetleri de gündem olmaya devam ediyor. Kamulaştırma talebiyle emekçiler ses yükseltirken iş cinayetlerine tepki ise dinmiyor.

Manisa Soma’da Eynez açık ocak bölgesinin bir kısmının Yeni Anadolu şirketine satılmasına karşı kamulaştırma talebiyle başlatılan mücadele devam ederken ilçede bulunan başka bir açık ocakta iş kazası meydan geldi. Soma’da Hermeksan isimli şirketin işlettiği ocakta şlam denilen atık çamurların depolandığı havuz patladı. Bölgede çalışma yapan bir iş makinesi operatörü kullandığı araçla birlikte binlerce ton şlam çamurunun altında kaldı. İşçiyi arama çalışmaları dün ikinci gününde de devam etti.

Gerçekleşen kaza ise maden işletmelerinin kamulaştırılması talebini akıllara getirdi. Özel şirketlerin daha fazla kâr hırsıyla hareket ederek önlemleri en düşük düzeyde tuttuğu eleştirileri bir kez daha dile getirildi. Kamulaştırma talebiyle Ankara’ya yürümek isterken Kırkağaç’ta önleri kesilen ve direnişlerine burada devam eden madenciler de kazaya sert tepki göstererek taleplerini bir kez daha hatırlattı.

ŞİRKETLER KÂR ODAKLI ÇALIŞIR

Ankara yürüyüşünde olan işçilerin örgütlü olduğu Türkiye Maden İşçileri Sendikası Soma Şube Başkanı Şevket Şahin, yaşanan olayın mücadelelerini daha da ateşlediğini söyledi. Şahin, “Kamunun elinde olan madenlerde insan odaklı çalışılır” dedi ve ekledi: “Kamunun elinde olan madenlerde iş güvenliği birinci sırada gelir. Şirketlerin elinde olduğu madenlerde her zaman büyük sorunlar oluyor. İşçinin sağlığı ve güvenliği düşünülmez. Çünkü şirketler kar odaklı çalışılır. Daha fazla kar elde etmek için her yolu denerler. Bu yüzden işçi hep tehlike ile baş başa bırakılır. Biz bu yüzden madenimiz özelleşmesin diye mücadele ediyoruz. İş cinayetleri devam etmesin diyoruz. Madencinin canı her zaman önce gelmeli. Sonra üretim düşünülmeli. Çok zor bir sektör. Kamunun elinde olan madenlerde iş cinayetleri minimum seviyedir. Denetimler çok fazla yapılır. Özel işletmelerde bu denetimler yapılmaz. Bu yüzden madenimizi elimizden almalarına izin vermeyeceğiz. Madeniz özelleşirse yeni bir Soma faciası olabilir.”

Kamulaştırma talebiyle eylemler devam ediyor. (Fotoğraf: BirGün)Kamulaştırma talebiyle eylemler devam ediyor. (Fotoğraf: BirGün)

MADENLER KAMU ZENGİNLİĞİ

Ankara’ya başlattıkları yürüyüşle ilgili de bilgi veren Şahin, “Kırkağaç bölgesinde bekleyişimiz devam ediyor. Bakanlık yetkileriyle bugün bir görüşme olacak. Geri adım atmak gibi bir niyetimiz yok. ‘Bu yola çıkarken, kazanmadan Soma’ya geri dönmeyeceğiz’ dedik. Kazanana kadar mücadelemiz sürecek. Umutluyuz. Madenler kamu zenginliğidir. Bunun herkesin farkında olması gerekiyor. 3 kuruşa madenlerimiz özel şirketlere verilmesini kabul etmiyoruz" değerlendirmesini yaptı.

MADEN HAFRİYATI DERE YATAKLARINA BIRAKILIYOR

Ağaç kıyımıyla gündemde olan Şırnak’ta, maden ocaklarından çıkarılan atık hafriyatların vadi ve dere yataklarına bırakıldığı iddia edildi. Şırnak’ta gündeme gelen ağaç kıyımının yanı sıra maden ocaklarının yarattığı tahribatla doğa kirletiliyor. Var olan maden sahalarının kente olumsuz etkileri sürürken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2021 yılında kent merkezi, Cizre, Uludere, İdil, Beytüşşebap ve Silopi ilçelerinde 20 bölgede Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna gerek duymadan maden arama izni verdi. “Güvenlik” gerekçesiyle halka yasaklanan ve 30 yıla yakın bir süredir kimsenin köyüne bile gidemediği alanlarda yapılan maden ocaklarının neredeyse tamamı AKP İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez’in babası Mardin eski Milletvekili Süleyman Bölünmez’e ait olduğu biliniyor.