Faciada ‘adam kayırma’ iddiası
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra İşletme Müdürlüğü bünyesindeki maden ocağında 14 Ekim 2022’de meydana gelen faciada 42 işçi hayatını kaybetti, 10 işçi de yaralandı. Faciaya ilişkin Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan fezleke, Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Fezlekede emniyet ve savcılık ifadesine yer verilen emniyet mühendisi Şahan Kahraman ve müessese müdür yardımcısı Salih Atmaca, madende yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmayan personel olduğunu belirtti. ANKA’daki habere göre, 173 sayfalık fezlekede, müşteki ve şüphelilerin ifadeleri faciadaki ihmali ortaya koydu. Fezleke, Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Emniyet Mühendisi Şahan Kahraman “Adam kayırmacılık var. Siyasi kanallarla, sendikal faaliyetler ile ya da hemşericilik vb. kullanılarak, bu şekilde referanslı olan personel ayakta ya da bacada çalışmadı, daha kolay ve hafif işlerde çalıştırıldığını düşünüyorum” dedi.

Öte yandan TBMM Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu’nun raporu beklenirken, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz sosyal medya hesabından facianın yaşandığı gün işçilere giden talimatın TTK kaynaklarından alınan ses kaydını paylaştı. Eksi 300 kotundaki işçilerle yapılan ses kaydında, “Selamünaleyküm, ayağı boşaltın, boşaltın komple” ifadeleri yer aldı. Ayrıca kayıtta, telefonu kapatmadan önce bir işçinin, “Tamam anlaşıldı” dediği, ardından arkadaşlarına “Ayağı boşaltın” diyerek bağırdığı duyuldu.

Yavuzyılmaz paylaşımında, “Amasra’da grizu patlamasının yaşandığı dakikada 300 kottaki madencilerle son konuşma kaydı. Merkez Gaz İzleme operatörü, ‘Derhal ayağı boşaltın!’ Bu sayede bu ayaktaki 10 madenci kurtulurken, 1 işçi hayatını kaybetti. Maalesef diğerleri için çok geçti” dedi.

TEK BAŞINA YETERSİZ

CHP Zonguldak Milletvekili Yavuzyılmaz, faciaya ilişkin yazılı açıklama yaparak, teknik personel yetersizliğine dikkati çekti. TTK Merkezi İzleme Yönergesi’ne göre merkezi gaz izleme servisinde en az 2 personelin görevlendirilmesi gerektiğinin bir kural olarak belirlenmesine rağmen, patlamanın yaşandığı anda izleme servisinde tek bir operatörün bulunduğunu belirten Yavuzyılmaz, “Gaz izleme servisinde mevzuata uygun şekilde en az 2 operatör olsaydı metan gazı tehlikesi yükseldiğinde, aynı anda hem ocak içi dahili hattan hem de telsizlerden, farklı kotlarda çalışan daha fazla madenciye ulaşmak, daha fazla canın kurtulmasını sağlamak mümkün olabilirdi” dedi. Facia anına ait telsiz konuşmalarını da ortaya çıkartan Yavuzyılmaz, operatörün yetişebildiği kadar yeri arayabildiğini, uyarıları sayesinde 10 madencinin hayatını kurtardığını, ancak tek başına olduğu için diğer madencilere ulaşabilmenin mümkün olmadığını söyledi.