Fahrettin Koca’ya 200 ceza puanı
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yapan hekimler, ‘ceza yönetmeliğinin’ geri çekilmesini istedi. (Fotoğraf: BirGün)

Berkay SAĞOL

Aile hekimleri, ‘Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin yayımlanmasının birinci yılında iki gün boyunca iş bıraktı. Hem yönetmeliğin geri çekilmesini hem de özlük haklarının iyileştirilmesini talep eden hekimler, eylemlerinin ikinci gününde İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Açıklamaya İzmir Tabip Odası’nın yanı sıra, İzmir Aile Hekimleri Derneği, Birlik ve Dayanışma Sendikası, AHESEN, Genel Sağlık-İş İzmir Şubesi, SES İzmir Şube ve İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği de katıldı.

KARNESİ SIFIRLARLA DOLU

Burada yapılan açıklamada, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya ‘karne’ de verildi. Koca'ya 200 ceza puanı veren sağlık emekçileri, "eşit, nitelikli, ücretsiz sağlıklı hizmeti" ve "sağlık kurumlarının fiziki donanımını düzeltme" gibi kriterler yönünden Bakan Koca'nın karnesinin ‘sıfırlarla dolu olduğuna’ dikkat çekti. Ortak açıklamayı okuyan İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Muhteber Çolak, ceza yönetmeliğine karşı bir yıldır alanlarda mücadele ettiklerini söyledi.

“Duymayan kulaklara, görmeyen gözlere bu ceza yönetmeliğini kabul etmediğimizi anlatmaya çalıştık” diyen Çolak, tüm dünyada sağlık çalışanlarına minnet duyulurken, özlük haklarını kaybettiklerinin altını çizdi. Çolak, şunları dile getirdi: “Mücadeleye devam ediyoruz fakat bakanlık bizi duymuyor. TTB, AHEF, sendikalarımızla görüşmek yerine sosyal medya fenomenleri ile görüşmeyi tercih ediyor. Ceza yönetmeliği ile söz hakkımız kısıtlandı. Negatif performans ile tehdit edildik. Keyfi sözleşme fesihleri ile iş güvencemiz ortadan kalktı.”

MOBBİNG SÜRÜYOR

Dr. Çolak, hastanelerde hâlâ daha mobbingin sürdüğünü aktararak, sözlerini sonlandırdı: “Düşük ücretlerle ve kötü çalışma koşulları nedeniyle birçok meslektaşımız başka ülkelere gitmeyi çözüm olarak görüyor. Sağlıkta şiddet bütün hızıyla devam ediyor. Şiddete karşı bakanlık bizden çok, şiddet uygulayanların yanında duruyor. Bu yönetmelik iptal edilene kadar da mücadeleye devam edeceğiz. Keyfi sözleşme fesihleri yaşamak istemiyoruz. Gelecek kaygısı taşımadan çalışmak istiyoruz. Sorunlar çözülene kadar mücadeleye devam edeceğiz."