Google Play Store
App Store

Hamas’ın politik değişikliğe gitmesinin arka planındaki esas faktör Suriye savaşı

Faik Bulut: AKP, Katar, Mısır istedi Hamas çizgiyi değiştirdi

MELTEM YILMAZ
@meltemmmylmz

Gazze yönetimini elinde bulunduran İslami Direniş Hareketi (Hamas), yeni siyaset belgesini Katar’da açıkladı. Hamas lideri Halid Meşal yeni siyaset belgesinin "Günün gerçeklerine uygun ama Filistin davasını da sürdüren" bir belge olduğunu söyledi.

Hamas’ın yeni siyaset belgesini Ortadoğu Uzmanı araştırmacı yazar Faik Bulut değerlendirdi. Filistin davası için 1971'de bu ülkeye giden El Fetih saflarınca mücadele verirken esir düşen ve İsrail zindanlarında 7 yıl kalan Bulut, Hamas’ın bu değişikliğe gitmek zorunda kaldığını, Hamas’ın politikasını esas etkileyenin ise Suriye iç savaşı sonrası olduğunu söyledi.

Hamas’ın uzun bir süredir kendi içinde böyle bir tartışma yaptığını kaydeden Bulut, “Özellikle son Gazze saldırısı öncesinde böyle bir tartışma yoğunlaştı. Ancak henüz bir karara bağlanmamıştı” dedi.

Hamas’ın fırsatçı bir tavırla söylemini yenilediğini kaydeden Bulut, sözlerine şöyle devam etti:

“Hamas İsrail’e karşı retçi bir tutum alıyordu. Fakat Suriye’deki iç savaştan sonra Hamas fırsatçı bir tavırla söylemini yeniledi. Özellikle Mısır’daki İhvan meselesinden ötürü. Özetle bunun etkisiyle, yavaş yavaş radikal çizgisini değiştirdi ve İsrail’in varlığını kabul etmeye yöneldi.”

AKP’nin etkisi oldu

Hamas’ın son dönemde Suudi Arabistan başta olmak üzere, körfez ülkeleriyle kamuoyunda yayınlanandan daha derin ilişkilerinin olduğunun görüldüğüne de dikkat çeken Bulut, “Yeni siyaset belgesinde Türkiye’nin de çok büyük etkisi oldu. Türkiye, Hamas’a sahip çıkmasının en önemli nedenleri arasında İsrail’e şunu demek istiyordu: Biz bunu uysallaştırırız ve varlığını kabul etmeye yönünde bir politikaya ikna ederiz. Sonra araya Mavi Marmara girdi. Mavi Marmara’dan sonraki barış döneminde Tel Aviv’deki Türk büyükelçisi Hamas’ın radikal çizgisini benimsemediğine yakın demeç verdi. Bunlar göz önünde bulundurulmalı.”

Hamas’ın Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) çizgisini kabul etmesini de yorumlayan Bulut, “Hamas kendisini FKÖ’ye alternatif görüyordu. Şimdi onu da ulusal hareketin çatısı olarak gördüğüne göre, artık açıkça İsrail’le uzlaşma yoluna gidecektir” ifadelerini kullandı.