Falezlerde yapılaşma sıfır noktasına kadar geldi: Çatlaklar, depremin etkisini artıracak

Antalya’da 70 milyon yıldır var olan falezlerde yapılaşma ve sondajdan dolayı çatlaklar ve kırıklar meydana geldi. Jeofizik Mühendisi Atakan Yüklü, falezlerde yapılaşmanın ‘sıfır’ noktasına kadar geldiğini, oluşan çatlak ile kırıklardan dolayı depremin etkisinin artacağını aktardı.

Deprem fırtınasına giren ülke, art arda depremlerle sallanıyor. Son olarak önceki gün Marmaris açıklarında 5.2 büyüklüğünde sarsıntı meydana geldi. 500 aktif fayın olduğu ülkede deprem beklenen yerlerden birisi de Akdeniz Bölgesi.

DHA'nın haberine göre; Jeofizik Mühendisi Yüklü, Akdeniz’de 7 büyüklüğünde deprem beklediklerini kaydederek tehlikeye dikkat çekti:

“Falezlerin içerisinde çatlaklar ve büyük mağara boşlukları var. Depremi ilk hissedecek lokasyon Antalya falezleridir. Olası depremde falezler içerisinde yer alan boşluklar ve çatlaklar depremin etkisini artıracak. Falezlerin deniz kısmında içilebilir derecede tatlı suların çıktığını görüyoruz. Kenarlardaki inşaat ya da sitelerde sondajlarla suyun çekildiğini de biliyoruz. Bunların önüne geçilmesi gerekiliyor. Şu anda falezlerde yapılaşma veya sondaja izin verilmemesi gerekiyor.” Antalya’da 17 kilometrelik falez uzunluğu olduğunu belirten Atakan Yüklü, şöyle konuştu: “Akdeniz’de depremin oluşacağı kesin, çünkü sismik aktiviteyi görüyoruz. Olası 7 büyüklüğündeki depremde en büyük riski alacak yer Antalya falezlerinin üstüdür. Burada kaya devrilmeleri var. Falezlerdeki çatlaklar, üzerine inşaat yükünün binmesiyle meydana gelen açılmalar oluyor. Falezlerin alt kısmında daha önceden devrilen kaya parçalarını görüyoruz. Bunların hepsi sismik aktivitenin, yani Akdeniz’deki Helen Yayı dediğimiz Girit Adası kısmındaki yayda meydana gelen depremlerin buradaki falezlere vermiş olduğu tesirden oluyor.”