FARC’ın sembol ismine ordu suikast düzenledi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kolombiya’da toprak reformu için 52 yıl silahlı mücadele verdikten sonra hükümetle tarihi bir barış anlaşması yapan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin (FARC) sembol isimlerinden Jesús Santrich’in bir operasyonla suikasta uğradığı açıklandı.

2016’da imzalanan anlaşmanın başarısız olması üzerine yeniden silahlanan FARC-EP Segunda Marquetalia’dan yapılan açıklamada, 53 yaşındaki Santrich’in Venezuela’da Kolombiya ordusu tarafından düzenlenen bir operasyonda öldürüldüğü belirtildi.

Açıklamada, Santrich’in Kolombiya’nın sağcı Devlet Başkanı Ivan Duque’nin emriyle öldürüldüğüne vurgu yapıldı. Gerçek ismi Seuxis Paucias Hernandez Solarte olan Santrich, barış anlaşmasından önceki 30 yıl boyunca FARC’ın üst düzey komutanlarından biriydi. Santrich, anlaşma için yapılan müzakerelerde de önemli rol oynamıştı.

Santrich, FARC siyasi parti olduğunda kısa süreliğine kongreye girmiş, bunun üzerine farklı suçlamalarla tutuklandıktan sonra serbest bırakılmıştı. Uyuşturucu kaçakçılığı suçlaması ile yargılandığı bir davada Santrich hakkında mahkemeye gitmediği için 10 Temmuz 2019’da yeniden tutuklama kararı çıkarılmıştı. Uyuşturucu ticareti suçlamasıyla bir yıl cezaevinde kalan ve çıktığında gözaltına alınan, ardından Yüksek Adalet Mahkemesi’nin kararıyla salıverilen ve yemin ederek Kolombiya Kongresi’ndeki görevine başladıktan sonra izini kaybettiren Santrich’in bir süre sonra ülkeden ayrıldığı gündeme gelmişti.