FARC’lılar her gün öldürülüyor, hükümet seyrediyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kolombiya’da yolsuzluklara batmış sağcı Ivan Duque hükümeti ülkedeki yerel ve politik liderlere dönük suikastları seyretmeye devam ediyor. Başkent Bogota’da cinayetlere karşı düzenlenen protesto gösterilerine gerçek mermiyle müdahale eden polis güçleri, 14 eylemcinin ölümüne neden olurken dün kritik bir isim daha suikast sonucu hayatını kaybetti.

‘GÜVENCE İSTİYORUZ’

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) senatörü Griselda Lobo Silva, eski örgüt üyesi Wilber Grueso’nun suikast sonucu öldürüldüğünü açıkladı. Lobo, "Öldürülen bir barış imzacısı daha. Bu sefer Wilber Grueso, Cali’de öldürüldü. An itibariyle suikast, damgalama ve hükümetin sessizliğinin kurbanı 227 barış imzacısı bulunuyor. Yaşamlarımız için güvence istiyoruz" diyerek cinayeti duyurdu.

Suikasta ilişkin yapılan ön incelemelere göre, arkadaşıyla görüşmek üzere Cali kentine gelen Grueso, kentin kuzeyinde bulunan bir mahallede motosiklet kullanan biri tarafından vuruldu. Vurulmasının ardından tedavi merkezine götürülen Grueso, burada yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Kolombiya Barış ve Kalkınma Araştırmaları Enstitüsü (Indepaz) verilerine göre, barış anlaşmasının imzalandığı 2016 yılından bu yana öldürülen eski silahlı örgüt üyesi sayısı 227’ye yükseldi.

***

Sömürgeci subayın heykeli yıkıldı

Ülkede suikastlara karşı devam eden protestolarda sömürgeci bir subayın heykeli hedef alındı. Popayan kentinde halk, sömürgeciliği ve köleliği temsil ettiği gerekçesiyle İspanyol subay Sebastian de Belalcazar’ın heykelini yıktı. Popayan Belediye Başkanı Gómez Castro, "Çok kültürlü bir kentin sembolüne yönelik şiddet eylemi" diyerek tepki gösterdi.