SSCB’nin faşizmi yenilgiye uğratmasının 77’nci yıldönümü Ukrayna’daki savaşın gölgesinde geçti. Almanya ile Estonya’da kutlamalara yasak ve kısıtlamalar getirilirken Rusya’da bugün Kızıl Meydan’da tören düzenlenecek.

Faşizme karşı zafer

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Faşist hareketlerin yükselişe geçtiği, aşırı sağın iktidarlara taşındığı, Ukrayna savaşının derinleştiği bir süreçte Faşizme Karşı Zafer Günü Almanya ve Estonya’daki yasak ve kısıtlamalara inat Rusya’da coşkuyla kutlanacak. Sovyetler Birliği’nin, 8 Mayıs 1945 tarihinde Berlin’e girerek Nazi Almanyası’nı mağlup edişinin 77’nci yılı dolayısıyla bugün Moskova’daki Kızıl Meydan’da askeri tören yapılacak.

Önceki gün Kızıl Meydan’da yapılan prova törenler Rus ordusunun gövde gösterisine sahne oldu. Ukrayna işgali dolayısıyla ABD ve Batılı ülkelerin sert yaptırımları altında olan Kremlin, törende askeri bir meydan okuyacak.

NAZİZMİN RÖVANŞI KABUL EDİLEMEZ

Rusya lideri Vladimir Putin, Büyük Vatanseverlik Savaşı’nda kazanılan zaferin yıldönümü dolayısıyla Azerbaycan, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Abhazya, Güney Osetya liderlerine ve halklarına kutlama mesajları gönderdi.

Kremlin’den yapılan açıklamada Putin’in, Ukrayna’nın doğusunda bağımsızlığını tanıdığı Donetsk ve Lugansk yönetimlerine de ‘‘ataları gibi anavatanlarını Nazi belasından kurtarmak için savaştığı’’ şeklinde kutlama mesajı gönderdiği kaydedildi.

Putin, Ukrayna ve Gürcistan vatandaşlarını da ayrıca kutladı. Putin, Ukrayna halkına gönderdiği mesajda, Büyük Vatanseverlik Savaşı’nda mağlup olanların ideolojik mirasçılarının rövanşının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

ALMANYA VE ESTONYA’DA YASAK

Savaş dolayısıyla Avrupa’da oluşan Rusya karşıtlığından Faşizme Karşı Zafer Günü de payına düşeni aldı. Almanya’da 8 Mayıs, ülkede SSCB’nin orak çekiçli bayrağının yasaklanması nedeniyle kısıtlamalarla geçti. Yasağın gerekçesi ise kızıl yıldızlı bayrağın Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını savunan bazı gösterilerde görülmüş olması gösterilmişti.

Baltık Cumhuriyetleri’nden Estonya’da da SSCB’nin faşizmi yenmesinin yıldönümünde kutlama yapılması yasaklandı. Ülkede 26 Nisan ile 10 Mayıs tarihleri arasında, Rusya ve Sovyet bayrakları ile Rusya tarafından 9 Mayıs kutlamalarında kullanılan Aziz Yorgi kurdelesinin taşınacağı halka açık tüm etkinlikler ‘‘provokasyonu önlemek’’ gerekçesiyle yasaklandı.

***

NE OLMUŞTU?

II. Dünya Savaşı 1 Eylül 1939'da Hitler Almanyası'nın Polonya'yı işgal etmesiyle başladı. SSCB’nin 8 Mayıs 1945'te Berlin’e girmesiyle Naziler koşulsuz olarak teslim oldu. Hitler Almanyası ile Sovyetler arasında imzalanan anlaşma kıtadaki savaşı durdurdu. Anlaşma Almanya saatiyle 23.01'de imzalanırken Rusya'da saat gece yarısını geçmişti. Bu nedenle Zafer Günü birçok Avrupa ve dünyanın pek çok yerinde 8 Mayıs'ta Rusya, Sırbistan ve Belarus'ta ise 9 Mayıs'ta kutlanıyor.