Yedinci sanatın en büyük buluşması bu yıl 70. baharını kutluyor. Aynı zamanda da Fatih Akın’ın 10 yıl sonra Altın Palmiye için yarışmaya dönüşünü...

Fatih Akın 10 yıl aradan sonra yeniden Cannes'da

DEFNE GÜRSOY / CANNES
defnegursoy2013@hotmail.com

17-28 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek Cannes Film Festivali, Fransa’nın “iki seçim arası” dönemine denk geliyor. Zira Fransızlar önümüzdeki günlerde önce Cumhurbaşkanını, festivalin hemen akabinde ise genel seçimle milletvekillerini seçecekler. 13 Nisan’da Paris’te resmi seçkiyi açıklarken festival Başkanı Pierre Lescure de bu kritik dönemin altını çizerek, Fransa’da ve dünyadaki bu gergin siyasi ortamın Cannes’a yansımamasını temenni ederek toplantıyı açtı. Anlaşılan bu yıl, geçen sene doruk yapan güvenlik önlemleri daha da artırılacak....

1930 adet uzun metrajlı film arasından Altın Palmiye adayı seçilen 18 eser arasında (her yıl olduğu gibi iki filmin daha eklenmesi bekleniyor) Fatih Akın’ın “Aus Dem Nichts-Apansız”ı da yer alıyor. 2007’de “Auf Der Anderen Seite – Yaşamın Kıyısında” filmiyle En İyi Senaryo ile Cannes’dan dönen Akın, bu yıl festivalin iddialı gediklileriyle yarışacak. İki Altın Palmiyeli Michael Haneke, Zvyagintsev, Ramsey, Loznitsa, Ozon, iki farklı ama çok sevdiğimiz Koreli Bong Joon-Ho ve Hong Sangsoo, ya da ABD’li Haynes ve Baumbach ile seçki iştah kabartıcı görünüyor.

İspanyol üstat Pedro Almodovar bu yıl resmi yarışma jürisinin başkanlığını yapacak. Diğer jüri üyeleri ise henüz açıklanmadı. Resmi seçkinin diğer yarışması “Un Certain Regard-Belli Bir Bakış”ın filmleri belli olurken, henüz jürisi belli değil. Şu anda bu seçkiye alınan 7’si ilk film, 16 esere en az iki tane daha eklenmesi bekleniyor. İlk film demişken, önümüzdeki hafta açıklanacak Yönetmenlerin Onbeşi ve Eleştirmenler Haftası seçkilerinden de filmlerin yer aldığı en iyi ilk film ödülü Altın Kamera jürisine Fransız oyuncu ve yönetmen Sandrine Kiberlain başkanlık edecek. Belli bir Bakış ve Resmi Yarışma’dan oluşan resmi seçkide bu yıl 12 kadın yönetmen yer alacak. Yarışma dışı ve özel gösterimler dahil, festivalde 29 ülkeden gelen eserler izlenecek. Ayrıca geçen yıl içinde aramızdan ayrılan iki usta, Abbas Kiarostami ve Andrzej Wajda’ya saygı gösterimleri de yer alacak.

Cinéfondation seçkisinde bir Türkiyeli

Dünyanın dört bir yanındaki sinema okullarından gelen 16 kısa filmden oluşan Cinéfondation seçkisi ve Kısa Film Altın Palmiyesi için yarışacak 9 kısa filmin jürisinin başında Romen “Yeni Dalga”sının en önemli temsilcilerinden Cristian Mungiu var. Cinéfondation seçkisinde Belçika’nın Ghent kentinde bulunan KASK Konservatuvarını temsil eden İmge Özbilge “Camouflage-Kamuflaj” adlı kısa filmi yarışacak.

***

Resmi Yarışma Filmleri

Açılış Filmi: Arnaud Desplechın - Les Fantômes D’ısmaël/Ismail’in Hayaletleri (Yarışma dışı)

»Fatih AKIN - Aus Dem Nichts/ Apansız

»Noah BAUMBACH - The Meyerowıtz Stories/Meyerowitz Hikâyeleri

»Bong Joon-Ho - Okja

»Robin Campıllo - 120 Battements Par Mınute/Dakikada 120 Atış

»Sofia Coppola - The Beguıled/Aldatılmış

»Jacques Doıllon - Rodın

»Michael Haneke - Happy End/Mutlu Son

»Todd Haynes - Wonderstruck

»Michel Hazanavıcıus - Le Redoutable/Gözü Pek

»Hong Sangsoo - Geu-Hu/Ertesi Gün

»Naomi Kawase - Hıkarı /Aydınlık

»Yorgos Lanthımos - The Kıllıng Of A Sacred Deer/Kutsal Ceylan’ın Katli

»Sergei Loznıtsa - A Gentle Creature/Yumuşak Bir Yaratık

»Kornél Mundruczó - Jupıter’s Moon/Jüpiter’in Ayı

»François Ozon - L’amant Double/Çifte Aşık

»Lynne Ramsay - You Were Never Really Here/Aslında Hiç Yoktun

»Benny Safdıe - Josh Safdıe - Good Tıme/Keyifli Anlar

»Andrey Zvyagıntsev - Nelyubov