Denizbank, kurumda çalışan bir şube müdürünün ‘dolandırıcılık’ suçlamasıyla tutuklanmasının ardından ilk kez açıklama yaptı. Söz konusu dolandırıcılık vakasında parasını kaptıranlar arasında Fatih Terim, Arda Turan ve Muslera’nın da adı geçiyor.

Kaynak: Haber Merkezi
Fatih Terim, Arda Turan ve Muslera’nın da adı geçiyor: Denizbank’tan ‘dolandırıcı müdür’e dair ilk açıklama
Görsel: Oksijen

Denizbank, bünyesinde çalışan bir şube müdürünün aralarında iş insanları ve spor camiasından tanınan isimlerin de bulunan kişileri dolandırdığının ortaya çıkmasının ardından açıklama yaptı. Banka, "Piyasa koşullarının ötesinde fahiş faiz getirileri elde etmek amacıyla iddia sahiplerince şubelerimiz dışında nakit olarak verilip, getirilerinin de yine kayıt dışında nakit olarak alındığı anlaşılan" durum ile yargının alacağı karar doğrultusunda gereğinin yapılacağını bildirdi.

Denizbank’ın İstanbul Büyükdere şube müdürü Seçil Erzan hakkında bir iş insanı tarafından suç duyurusu ardından Erzan, “özel belgede sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık” suçlamasıyla gözaltına alındı ve tutuklandı.

Söz konusu dolandırıcılığın geçmişinin, Erzan’ın Denizbank Florya Şubesi’nin müdürü olduğu döneme dayandığı belirtiliyor. Bu dönemde bazı müşterilerine “özel bir fon”dan bahseden Erzan, bankanın Büyükdere Şubesi’ne geçtikten sonra da hem ilişkilerini hem de bu “fon”la ilgili faaliyetlerini sürdürmüş.

Şikayetçilerin aktarımına ve ortaya çıkan bilgilere göre bu “fon”a para akışı şahısların Erzan’a teslim ettiği içi para dolu çantalarla gerçekleştirilmiş. “Fon”da yüksek faiz getirisi vaat edilirken bazı isimlere, diğer isimlerden alınan paralarla “faiz” adı altında ödemeler de yapılmış.

Olayla ilgili şimdiye kadar ortaya çıkan bilgiler, söz konusu tezgahla 5 milyon dolar ile 80 milyon dolar arasında ‘vurgun’ yapıldığına işaret ediyor. Vurgunda parasını kaptırdığı iddia edilenler arasında iş insanlarının yanı sıra futbol camiasının tanınan simalarından Fatih Terim, Arda Turan, Fernando Muslera, Selçuk İnan, Semih Kaya’nın da adı geçiyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Yılmaz tarafından yürütülen soruşturmada Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Dolandırıcılık Büro Amirliği yerine Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün kullanılması da olayın arkasında bir şebekenin bulunduğuna dair işaretlerin arandığını gösteriyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, şikayetçilerin ifadelerinin üzerine Deniz Bank Genel Müdürü Hakan Ateş ve Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Aydoğdu’nun ifadesinin alınması için talimat verdi. Deniz Bank’ın iki üst düzey yetkilisinin Mayıs ayında polis eşliğinde ifadeye geleceği öğrenildi.

Tüm bu gelişmelerin ardından Denizbank ise sessizliğini bozdu.

Konuyla ilgili de Denizbank'tan açıklama yapıldı. Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bazı haber siteleri ve sosyal medya mecralarının kamuoyunun yakından tanıdığı kişiler ve Bankamızın adını kullanarak yer verdiği haber ve paylaşımlar nedeniyle bu açıklamayı yapma zorunluluğu oluşmuştur.

Bankacılık, kayıt sistemine dayalı, güven ve itibar üzerine tesis edilmiş bir faaliyet alanı olup; sektörde yer alan bankalar, hizmet konuları kanunla belirlenmiş ve üst kuruluşlarca denetime tabi kurumlardır. Bu çerçevede Bankamıza emanet edilmiş mevduatın tamamı kanunla güvence altına alınmış değerdir ve bankalara yatırıldığında hiçbir sorguya yer bırakılmadan talep halinde mudilere ödenmesi, kanuni yükümlülüğümüzdür.

Öte yandan basına yansıyan haberlerdeki para alışverişleri;

•Piyasa koşullarının ötesinde fahiş faiz getirileri elde etmek amacıyla iddia sahiplerince şubelerimiz dışında nakit olarak verilip, getirilerinin de yine kayıt dışında nakit olarak alındığı anlaşılan,

•Bankacılık sistemimizde hiçbir izi bulunmayan,

•Bankamıza ait bir dokümanın ibraz edilemediği,

•İddia sahiplerinin ancak aralarındaki para hareketlerinde aksama olduğunda, Bankamızın durumdan haberdar edildiği, işlemlerden ibarettir.

Ayrıca, ihraç edilmiş yatırım fonlarının Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) sistemine kayıtlı olduğu ve Türkiye Cumhuriyet Vatandaşlık Numarası ile her zaman MKK’nın sitesinden veya e-Devlet üzerinden izlenebildiği bilinmektedir.

Konudan haberdar olduğumuz anda, aynı gün Teftiş Kurulumuz tarafından kapsamlı bir inceleme başlatılmış ve eş zamanlı olarak da bizzat Bankamız tarafından BDDK Başkanlığına ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gerekli bildirimlerde bulunulmuştur.

Süreç ile ilgili yargı makamlarının alacağı karar doğrultusunda gereğinin yapılacağını bilginize sunarız."

Kaynak: Habertürk, Diken, Oksijen, Odatv