Fatih Terim'in Galatasaray karnesi

DENİZ SAYINHAN

Dün akşam saatlerinde yapılan açıklamayla birlikte Galatasaray’da dördüncü Fatih Terim dönemi resmen başladı. Çeşme’de bulunan bir restoranda kavgaya karıştığının ortaya çıkmasının ardından milli takımdaki görevine son verilen Terim, uzun süredir herhangi bir kulüpte çalışmıyordu. Igor Tudor’un arka arkaya aldığı kötü sonuçlardan sonra Galatasaray’daki görevine son verilmesiyle birlikte Terim’in adı Galatasaray ile daha sık anılmaya başlamıştı.

Dün akşam Twitter adresinden “Nerede kalmıştık…” yazarak geri dönüşünü duyuran Terim’in sarı kırmızılı ekip ile önceki dönemlerinde elde ettiği başarıları ve sansasyon yaratan olaylarını sizler için derledik.

  1. İlk Terim Dönemi

İlk olarak Mayıs 1996’da Galatasaray’ın başına geçen Fatih Terim, sonraları kulüp tarihinin en önemli figürlerinden biri olacak Hagi’yi transfer ederek hızlı bir başlangıç yapmıştı. İlk yılında lig şampiyonluğunu kazanmayı başaran Terim dikkatleri üzerine çekti ve tezahüratlara konu olan 4 yıl üst üste şampiyonluğu bu dönemde yaşadı. Bu şampiyonlukları bir de UEFA kupası ile taçlandıran Terim, Galatasaraylılar tarafından “imparator” unvanıyla anılmaya başladı.

  1. İtalya Macerası

Sarı-kırmızılılar ile kazandığı başarıların ardından Fatih Terim, Avrupa kulüplerinin de dikkatini çekti. Fiorentina ile anlaşarak İtalya’nın yolunu tutan Terim, burada kulüp yönetimiyle ciddi sorunlar yaşadı ve büyük bir başarı elde edemedi. Yine de İtalya Kupası’nda Milan ve Inter gibi takımlara karşı aldığı galibiyetlerle gündeme gelen teknik adam, bir sonraki sezonda Milan’ın başına geçti. İtalyan devine Inzaghi ve Rui Costa gibi oyuncuları kazandırarak güçlü bir başlangıç yapsa da, Terim’in sezon sonunu görmesi mümkün olmadı. O dönem Milan forması giymekte olan efsane İtalyan futbolcu Andrea Pirlo, daha sonraları Terim ile ilgili şunları yazacaktı: “Terim'in taktik bilgisinin yetersizliğini ve tüm oyun planının takımı bağıra çağıra motive ederek, sahada iyi bir sonuç almamızı ümit etmek olduğunu anlamamız çok uzun sürmedi... Belki böyle bir plan başka yerlerde işliyor olabilirdi ama Milan'da işlemezdi.”

Agresif yapısıyla futbolculuğunda da çokça gündeme gelen Fatih Terim; Fiorentina’nın başındayken bir UEFA kupası karşılaşmasında maçın hakemi Orhan Erdemir ile tartışır ve hakem tarafından tribüne gönderilir. Daha sonra Erdemir, Terim’in kendisini 80 dakika boyunca tehdit ettiğini söyleyecektir.

  1. Başarısız Geri Dönüş

Lucescu’nun görevden ayrılmasıyla tekrar Galatasaray’ın başına geçen Terim, ikinci döneminde parlak zaferler yakalamayı başaramadı. Fenerbahçe’den aldığı 6-0’lık yenilgi ile sarsılan takım, sezon sonuna dek şampiyonluk mücadelesini sürdürse de, Sergen Yalçın’ın meşhur golüyle şampiyonluğu Beşiktaş’ın kazanmasına engel olamadı. Kaderin cilvesi midir bilinmez, şampiyon olan Beşiktaş’ın başında Mircea Lucescu vardı.

Fatih Terim bir sonraki sezonda da başarı elde edemeyince kulüpten ayrıldı ve yerini öğrencisi Gheorghe Hagi’ye bıraktı.

  1. Terim’in Yükseliş Dönemi

2011 yılında bir kez daha Galatasaray’ın başına geçen Fatih Terim, iki sezon arka arkaya kazandığı şampiyonluklar ve Avrupa’da elde ettiği başarılarla tekrar yükselişe geçti. Tecrübeli teknik adam bu dönemdeki başarısının yanında saha içinde yaşanan olaylarla da gündeme geldi. Birçok maçta hakemlerle girdiği tartışmalar sonucu tribüne gönderilen Terim, Trabzonspor ile oynanan maçın ardından, soyunma odasına giden tünelde hakem Tolga Özkalfa’ya küfürler savurdu. Ayrıca bir başka müsabakada ofsayt bayrağını kaldırmayan hakemin yüzüne tükürdüğü iddia edildi.