Yeşilçam'ın simge isimlerinden Fatma Girik'in, olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelenen cenaze törenine ilişkin yeni program belli oldu. Girik için yarın saat 10.00'da Şişli Belediyesi'nde yapılacak vedalaşmanın ardından 11.00'de Cemal Reşit Rey Salonu'nda anma töreni yapılacak. Girik, Bodrum'da son yolculuğuna uğurlanacak.

Fatma Girik'in cenaze programı belli oldu

Pazartesi günü (24 Ocak) tedavi gördüğü hastanede yeni tip koronavirüse (Covid-19) bağlı viral pnömoni (zatürre) tedavisi görmekteyken gelişen çoklu organ yetmezliği sonucu hayatını kaybeden Fatma Girik'in cenaze programı belli oldu.

Aile yakını Ahmet Hamdi Gürbüz, Fatma Girik için yapılacak ertelenen cenaze töreni ile ilgili basın mensuplarına bilgi verdi. Gürbüz tarafından verilen bilgiye göre, yarın saat 10.00'da Şişli Belediyesi'nde yapılacak vedalaşmanın ardından 11.00'de Cemal Reşit Rey Salonu'nda anma töreni yapılacak. Öğle namazının ardından Teşvikiye Camii'nde cenaze törene düzenlenecek.

Gürbüz, sanatçının cenaze namazının Teşvikiye Camisi'nde kılınacağını belirterek, ardından son yolculuğuna uğurlanmak üzere Bodrum'a götürüleceğini kaydetti.


Cenaze programı ile ilgili bilgi veren aile yakını Gürbüz, şunları söyledi:

"Pazartesi günü üzücü bir haber aldık. Fatma Girik hanımefendinin vefatını duyduk. Akabinde hastaneye gittik. Salı günü aslında cenaze programı düzenlenmişti ama İstanbul'da hava muhalefeti ve ülkemizdeki hava muhalefeti nedeniyle cenaze programında bir erteleme söz konusu oldu. Biz cenazeye İstanbul dışına götürmeyi planlıyorduk. Bu doğrultuda bugün aile ile yaptığımız görüşme sonucunda Fatma Girik hanımefendi yarın saat 10.00'da biliyorsunuz kendisi eski Şişli Belediye başkanlığı yapmış belediye çalışanları ile bir vedalaşma programı olacak. Daha sonra saat 11.00'de Cemal Reşit Rey salonunda anma programı olacak. Buna müteakiben Teşvikiye Camisi'nde öğlen kılınacak vakit namazından sonra cenaze namazını kılıp ebedi istirahatgahı olan Bodrum'a yola çıkaracağız. Cenazesi Bodrum'da Memduh Bey'in yanına defnedilecek."

Sanatçı için dün düzenlenmesi planlanan tören, hava koşulları nedeniyle ertelenmişti.

FATMA GİRİK HAKKINDA

12 Aralık 1942 tarihinde İstanbul'da doğan Fatma Girik, Cağaloğlu Kız Lisesi'ni bitirdi.

Girik’in 1957 yılında ilk baş rolü olan, yönetmenliğini ve senaristliğini Seyfi Havaeri'nin yaptığı Leke'ydi. Leke'yi birkaç iddiasız yapım daha izledi.

Fatma Girik'in performansıyla dikkatleri üzerine çektiği film, Memduh Ün'ün yönetmenliğindeki 1960 yapımı Ölüm Peşimizde'ydi. Memduh Ün’le birlikteliği, Girik’in hayatındaki dönüm noktalarından biri oldu.

ALTIN PORTAKAL’DA İKİ KEZ EN İYİ KADIN OYUNCU SEÇİLDİ

Fatma Girik, 180'den fazla filmde rol aldı.

Girik, 1965’te Keşanlı Ali Destanı ve 1967’de Sürtüğün Kızı filmlerindeki başarılı performanslarıyla Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazanmıştı.

Usta oyuncunun değer görüldüğü diğer ödüller ise şöyle:

1. Adana Altın Koza Film Festivali, 1969, Büyük Yemin, en iyi kadın oyuncu

1. Adana Altın Koza Film Festivali, 1969, Ezo Gelin, en iyi kadın oyuncu

3. Adana Altın Koza Film Festivali, 1971, Acı, en iyi kadın oyuncu

35. Altın Portakal Film Festivali, 1998, Sürtüğün Kızı, yaşam boyu onur ödülü

18. Ankara Uluslararası Film Festivali, Aziz Nesin Emek Ödülü

ŞİŞLİ BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPTI

İleriki yıllarında siyasete de atılan Fatma Girik, Sosyaldemokrat Halkçı Parti'den (SHP) 1989-1994 yılları arasında Şişli Belediye Başkanlığı yaptı.

Siyaset ve oyunculuğun dışında kısa bir dönem televizyon ekranlarında Söz Fato'da adlı bir programın sunuculuğunu da yürüttü.