Fatsa’da siyanürle altın işletmeciliği yapan şirketin ÇED taahhütlerine uymadığı, ÇED alanı dışında çalışma yaptığı gerekçesiyle açılan davanın bilirkişi incelemesi bölge halkının ve doğa derneklerinin katılımıyla maden sahasında gerçekleştirildi.

Fatsa'da, ÇED raporuna rağmen çalışmalarını sürdüren şirketin altın maden sahasında bilirkişi incelemesi yapıldı

ONUR DURMUŞ

Fatsa’da siyanürle altın işletmeciliği yapan Altıntepe Madencilik'nin ÇED taahhütlerini yerine getirmediği, ÇED alanı dışında da çalışma yaptığı gerekçesiyle açılan davanın bilirkişi incelemesi maden sahasında yurttaşların ve doğa derneklerinin katılımıyla gerçekleşti.

ÇED süresinin dolmasına karşın işletmeye devam edilmesi üzerine açılan dava Ordu İdare Mahkemesi tarafından reddedilmişti. 

Davacıların Danıştay’a yaptıkları itiraz sonucu Danıştay 6. Dairesi Ordu İdare Mahkemenin kararını bozarak 'bilirkişi incelemesi' yapılmasına karar verdi.

 Bu karar üzerine Fatsa Doğa ve Çevre Derneği ve yöre halkı Ordu İdare Mahkemesi’ne yeniden dilekçe vererek 'bilirkişi heyeti' atanmasını talep etti.

Ordu İdare Mahkemesi davanın yeniden görüşülmesi için atadığı bilirkişi heyeti 30 Mayıs 2023 Salı günü saat 13.00’de maden sahasında incelemelerde bulundu.

Bilirkişi heyetinin maden sahasındaki incelemesine Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, Ordu Çevre Derneği, parti temsilcileri ve davacı köylüler de katıldı.

İnceleme öncesi basın açıklaması yapan Avukat Nur Nihal Gündüz, "İdare mahkemesi keşif ve bilirkişi inceleme yapılmasına karar verdi. Biz buradaki gerçek zararı mahkeme heyetine anlatacağız. Kendi gözleriyle oluşan zararı görecekler. Eğer bu ÇED raporu iptal edilirse şirket pılını pırtını toplayıp gidecek ve biz bu günleri hep beraber göreceğiz" dedi. 

"RARORLAR VE GÖRÜNTÜLER ZATEN ORTADA"

“İddialarımızı bilimsel verilerle kanıtladık” diyen Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Alaaddin Yılmazer ise, "Zaten doğanın tahrip edildiği akademik makalelerle kanıtlanmış ve şirketin kendi raporlarıyla bile bu tahrip ortaya çıkmıştır. Ağır metal kirliliği için bilirkişi birşey tespit etmeyecek. Zaten raporlar ve görüntüler tüm doğa kirliliğini gözler önüne seriyor" dedi.

BÖLGE HALKI MADEN SAHASINA ALINMAK İSTENMEDİ

Maden sahasındaki incelemeleri takip etmek isteyen bölge halkı içeriye alınmak istenmedi. Sadece avukatların ve Fatsa Doğa ve Çevre Derneği'nden birkaç temsilcinin içeriye alınacağının söylenmesi üzerine bölge halkı olaya tepki gösterdi. 

Bölge halkının ve bazı doğa derneği yöneticilerinin ısrarı sonucu bölge halkı maden sahasına alındı.

BİLİRKİŞİ RAPOR HAZIRLAYACAK

Basın açıklamasının ardından davacı avukatlar bilirkişi heyetine söz konusu madencilik faaliyetinin doğaya verdiği zararları belgeleriyle açıkladı. Altıntepe Madencilik firmasının avukatları ise doğaya zarar vermediklerini öne sürdü.

Heyet yaptığı incelemelerin ardından tarafların görüşlerini alarak alandan ayrıldı. 

Bilirlişi heyeti yaptıkları incelemeyi raporlaştırıp mahkemeye sunacak ve mahkeme bu rapora göre karar verecek.