Fatsa’nın devrimci belediye başkanı Terzi Fikri mezarı başında anıldı. Terzi Fikri’nin yoldaşlarından Akyazı anmada, “Fikri abi bizim için önderdi. Fatsa’daki hareket hem Türkiye’ye hem de tüm dünyaya esin kaynağı olmuştur” dedi.

Fatsa’nın Terzi Fikri’si unutulmadı

Elvan CİHAN

Fatsa’nın ‘Terzi’ lakaplı devrimci belediye başkanı Fikri Sönmez ölümünün 37’nci yılında mezarı başında anıldı. 1979 ve 1980 yıllarında belediye başkanlığı yapan Terzi Fikri’nin Fatsa’nın Kabakdağı köyündeki mezarına yürüyüş gerçekleştirildi. Anmaya Terzi Fikri’nin yol arkadaşları, SOL Partililer ve Fatsa Halkı katıldı.

Anmada Terzi Fikri ile birlikte çalışmalara katılan SOL Parti Ankara Yeni Mahalle İlçe Başkanı Aydın Akyazı şunları dile getirdi;

‘‘Fikri abi cezaevinde kaldığımız süreçte bizim için büyük bir moral kaynağıydı, yeni bir yaşamı bize vaat eden bir önderdi. Fikri Sönmez bir halk önderiydi, 1965’te TİP’le başlayan mücadelesini bizim yanımızda, önümüzde bize önderlik yapmaya çalışarak yürüttü. Biz Fatsa’da yeni bir demokrasi anlayışı geliştirdik, birçoğumuz bunun bir parçası olduk, doğrudan demokrasiyi uygulamak için çabalar gösterdik. 50 yıldır yapılamayan bir şeyi başardık. Biz belki de eşit ve özgür bir Türkiye’yi o yıllarda görmüş daha çok hayal kurmaya başlamıştık. Yani ütopyalarımız diri ve canlıydı. Evet devrimciler gerçekçidir çünkü imkânsızı isterler, imkânsızın peşinde koşarlar. Yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünyadaki hareketlere baktığımızda Fatsa’daki hareket esin kaynağı olmuştur. Fatsa’daki bu hareketin önderlerinden biriydi Fikri abi.’’

1938 yılında Fatsa’da doğan Terzi Fikri, 60’lı yılların ortalarında TİP’e üye oldu ve partide aktif olarak görev aldı. Dev-Genç saflarında 6. Filo’ya karşı düzenlenen gösterilere katıldı. Daha sonra THKP-C saflarına katıldı.

THKP-C davasında 2 yıl tutuklu olarak yargılandı ve 1974 affıyla tahliye oldu. Cezaevinden çıktıktan sonra Devrimci Yol hareketinin içinde mücadeleyi sürdürdü. 1979’da bağımsız aday olarak girdiği seçimleri birinci sırada tamamladı ve belediye başkanı oldu. Fatsa’da kurulan düzen dönemin egemenlerini rahatsız etti. 11 Temmuz 1980’de sabaha karşı 04.15’te ilçeye ‘‘Nokta Operasyonu’’ diye tabir edilen bir askerî operasyon düzenlendi. Terzi Fikri 11 Temmuz günü gözaltına alındı. Yargılamalar neticesinde ağır hapis cezasına çarptırıldı. 4 Mayıs 1985 günü cezaevinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.