“Ben ne yaptıysam halkım için halkımla birlikte yaptım” diyerek halkçı belediyeciliği Fatsa’da hayata geçiren ilçenin devrimci Belediye Başkanı Fikri Sönmez, ölümünün 38’inci yılında anıldı. Sönmez’i Fatsa’daki mücadele arkadaşları anlattı.

Fatsa, Terzi Fikri’yi unutmadı
Fotoğraf: BirGün

ONUR DURMUŞ

Fatsa’nın, “Terzi Fikri” lakaplı devrimci Belediye Başkanı Fikri Sönmez, 38’inci ölüm yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anıldı. Fikri Sönmez için ilk anma töreni Fatsa’nın Kabakdağı Köyü’ndeki mezarı başında yapıldı. Anmaya, Fikri Sönmez’in ailesi, mücadele arkadaşları ile SOL Parti üye ve yöneticileri katıldı.

Sönmez’in yol arkadaşları, sabah saat 10.30’da Fatsa kent merkezinde toplandı. Ardından Fikri Sönmez’in mezarının bulunduğu Kabakdağı Köyü’ne çıkıldı. Köy girişinden Sönmez’in mezarına kadar döviz ve pankartlarla yürüyen yol arkadaşları, daha sonra burada Sönmez ve yaşamını yitiren devrimciler anısına saygı duruşunda bulundu. Daha sonra anma konuşmaları yapıldı.

Fotoğraf: BirGün

“KIZILDERE’DEKİ BÜYÜK DİRENİŞİ FATSA’YA TAŞIDI”

Önce Fikri Sönmez’in mücadele arkadaşı Yaşar Durmuş söz aldı.

Fikri Sönmez’in geleceği bir ışık olduğunu söyleyen Durmuş, “Rutin bir yıllık anma düşüncesiyle gelmiyoruz Fikri Ağabey’in yanına. Fikri Ağabey’i anladığımızda, yaşamını kavradığımızda geleceği bir referans olduğunu anlamamız mümkün. Bir kalem gibi dimdik bükülmeden, eğilmeden, sağa sola savrulmadan yoldaşlarının izinden yürümeye devam etmiş. 20’li yaşlarımızda biz Kızıldere’yi Fikri Ağabey’in varlığıyla iliklerimize kadar hissettik. Biz devrimci olurken Kızıldere’deki büyük direnişi Fatsa’ya taşıyan Fikri Sönmez’den çok şey öğrendik. O bize hem abi hem arkadaş hem de yoldaştı. İnanılmayan hiçbir şeyde başarı yoktur. Fikri Ağabey’de sarsılmaz bir inancı görürüz. Kötülerin yönettiği bir Türkiye’de 80’lerde Fatsa bir ışık gibi doğdu. Fikri abinin yoldaşları kötülükle mücadele ederken 18’inde 20’sinde düştüler toprağa. Böyle kazanıldı bu Fatsa. Geleceğe mirastır bu mücadele. İyilerin Türkiye’sini kuracağız ve bunun kaçarı yok. Bu düzen ve sistem kötülük üretiyor. Ne varsa talan ediyorlar. Her seçim döneminde milliyetçilik palavraları altında nutuklar atıyorlar. Oysa bu vatanı devrimcilerden daha fazla seven bu topraklarda yaşamadı.”

Fotoğraf: BirGün

“TEK BEKLENTİMİZ PEŞİMİZDEN GELENLERİN BU DAVAYA SAHİP ÇIKMASIDIR”

Durmuş’un ardından dönemin tanıklarından eski Ordu Gürgentepe Belediye Başkanı Ekrem Aydın söz aldı. Konuşmasında Fikri Sönmez’e seslenen Aydın, “Sizin öncülüğünüzde yerel yönetimlerin, yeniden yapılanmanın nasıl olduğunu öğrendik. Bugün Türkiye’nin her tarafında bıraktığınız ve öncülüğünü yaptığınız eserler yayılıyor. Siz elinizde bir iğne ile kuyu kazdınız ve devrimci düşünceyi egemen kıldınız. Gençler bunu benden daha iyi biliyor. Bizim tek beklentimiz peşimizden gelenlerin bu davaya sahip çıkmasıdır. Bu değerli insanları, bu devrimci çocukları unutmak hiç birimize yakışmaz. Bu devrimcilerimizin resimlerini evde tutmak yerine resimlerini ellerinde taşıyacak geçlerimizin artması dileğiyle” sözlerine yer verdi.

“NE ZAMAN ŞAŞIRSAK GÖZÜMÜZÜ BURAYA DİKTİK”

Fikri Sönmez anmasının ardından 12 Eylül’den sonra Fatsa’da katledilen Devrimci Yolcu Ayşe Makar’ın mezarına gidilerek burada da bir anma yapıldı.

Fotoğraf: BirGün

SOL Parti PM üyesi Pelin Bektaş, Makar’ın mezarı başında yaptığı konuşmada, “Biz bugün bu memleketin bu toprakların en güzel çocuklarını anıyoruz. Onların adımlarının üzerinden onlara söz vermek için buraya geldik. Biliyoruz ki biz 3 kişi de kalsak 3 milyon kişi de olsak yan yana ve bir arada olduğumuz sürece aşamayacağımız engel yok. Biz bu memleketin kötülüğünü isteyen, milletin yüzünü astıran hiç kimsenin sözüne inanmadık. Biz hiçbir zaman hiçbir yanılsamaya kapılmadan devrimci duruşumuzla mücadele ettik. Bu duruşu öğrendiğimizde hep bir Fatsa’mız, bir kutup yıldızımız, Devrimci Yol’umuz, Fikri Sönmez’imiz ve Ayşe Makar’ımız vardı. Bize nereye bakmamız gerektiğini siz öğrettiniz. Ne zaman şaşırsak, şimdi ne yapacağız diye düşünsek gözümüzü buraya diktik. Halkla beraber nasıl mücadele edileceğini biz buralardan öğrendik. Omuz omuza olmanın ve bugün ile yarın aynı adımları atabilmenin onuru, inancı ve kararlılığıyla hepinize teşekkür ederim” ifadelerine yer verdi.