Devrimci mücadelenin en önemli deneyimlerinden biri olan Fatsa yerel yönetim sürecinin anlatıldığı “Şu Fatsa’nın Yolları” belgeselinin ilk gösterimi Sol Kültür Yayınları’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Fatsa yolumuza hâlâ ışık tutuyor

Türkiye’nin son 50 yıllık devrimci mücadele tarihinin önemli deneyimlerinden bir hiç kuşku yok ki Fatsa’dır. Bağımsız bir ülkede eşit ve özgür yaşama idealinin devrimciler tarafında ete kemiğe büründürülmesidir Fatsa.

Kitaplara, tiyatro oyunlarına romanlara konu olan Fatsa deneyimi ve mücadelesi belgesele hayat verdi. “Şu Fatsa’nın Yolları" belgeselinin ilk gösterimi Sol Kültür Yayınları’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. İlk gösterim Ankara’da İMO Genel Merkezi’nde düzenlendi.

Belgeselde, Fatsa’nın bugüne kadar bilinen yönlerinin yanında öne çıkmamış yanlarını, talepleri, gerçekleşen yönleri mücadelenin içerisinde yer almış kadınlar, devrimci gençler, işçiler ve köylülerin öyküleriyle birlikte anlatıldı.


KADINLARIN ÖZGÜRLEŞME MÜCADELESİ

Nurşen Bakır’ın gerçekleştirdiği belgeselin gösteriminin ardından Fatsa mücadelesinin içinde yer alan isimler birer konuşma yaptı. Atıf Özgel, "Fatsa’yı yaratan, Fatsa’da mücadele edenler olduğu kadar, onu var eden devrimci fikri ortaya koyan Devrimci Yol önderleriydi. Eğer bu fikir ve bu irade olasaydı bu böyle bir deneyim yaşanamazdı Bu belgeselin, bu anlatının bugün ve sonrası için de umut olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Asım Arı ise belgeselde Fatsa’nın şimdiye kadar çok görünmeyen tartışılmayan yönlerinin ortaya konulduğunu ifade etti. Belgeselin, yoğun bir emeğin ürünü olduğunun altını çizen Arı, “Bu belgesel aynı zamanda Fatsa’daki değerleri canı pahasına yaratan arkadaşlarımıza da saygımızın bir ifadesidir. Bugün burada bir araya gelebiliyor ve o görkemli günleri konuşabiliyorsak bunun en çok kaybettiğimiz arkadaşlarımıza borçluyuz" diye konuştu.

Kadınların, Fatsa’nın mücadelesinde önemli bir payı olduğunun altını çizen Aynur Tandoğan ise “Burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Nurşen Hoca’ya bizi böyle bir araya getirdiği için, bu duyguları bize bir kez daha yaşattığı için teşekkür ediyorum. Belki şimdiye kadar çok görülmedi, çok konuşulmadı ama Fatsa, aynı zamanda kadınların bir özgürleşme mücadelesiydi. Şimdi bugünden geçmişe baktığımızda onu daha net görüyoruz. Fatsa’nın güzelliğine bir kez daha yanıklık ediyoruz" dedi. Gülin Bayraktar da “O günlerde henüz 20’li yaşların başlarındaydık. Artık 60’lı yaşlarımızı yaşıyoruz. Ama halen Fatsa deyince, mücadele deyince aynı güzelliği içimizde hissediyoruz” diye konuştu.

Belgesel öncesinde Sol Kültür Yayınları adına söz alan Mehmet Soğancı ise Sol Kültür’ün destek ve dayanışmayla büyümeye devam edeceğini belirterek, "Devrimciler burada, Fatsa burada. Şimdi bir daha başarmak için yürüyoruz. Fatsa fikri bize yeniden başlamak için güç veriyor. Mücadele azmimizi büyütüyor" dedi.

fatsa-yolumuza-hala-isik-tutuyor-921184-1.