SOL Parti, Fatsa'da 24 Temmuz günü saat 15'te 'Fındığımıza Emeğimize Doğamıza sahip çıkalım' diyerek yapacağı mitinge çağrı için yurttaşlarla bir araya geldi. Birlik olma çağrısı yapan yurttaşlar, "sesimizi büyütelim" mesajı verdi.

Fatsalılar mitinge çağırıyor: "Fındık hepimizin ekmek parası"

Dilan Esen

SOL Parti, Ordu Fatsa'da 24 Temmuz'da düzenleyeceği Fındık Mitingi öncesi kentin köylerini gezerek halkla buluşmaya devam ediyor. SOL Partililer, 'Fındığımıza Emeğimize Doğamıza sahip çıkalım' mitingi kapsamında bugün, Ordu kent merkezinde bildiri dağıtırken Perşembe ilçesinde de yurttaşlarla bir araya geldi.

(Perşembe)

Fatsa'daki Kılavuzömer Köyü'nde halkla buluşan SOL Partililer, yurttaşların fındıkta yaşadığı sorunlarını dinledi.

"FINDIK BURANIN CAN DAMARI, SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ"

SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen, şunları ifade etti:

"Ben de aslında bir fındık üreticiyim. Kurtulmuş köyünde büyüdüm. Fındıkla büyüdüm. Fındık artık değersizleştirildi. Fındık artık doyurmayan bir hale getirildi. Fındık buranın can damarı, sahip çıkmak zorundayız. Kuşaktan kuşağa verilmiş emekler var. Doğamızı kirleten, fındığı değersizleştiren her şeye itiraz ediyoruz. Herkes emeğinim karşılığını alsın diye mücadele ediyoruz.

Yürüttüğümüz bütün çalışmalarda fındıkta 70 lira talebi az diyorlar, bizce de az. En az 70 lira diyoruz. Memlekette çok büyük bir dert var, yoksulluk var. Biz ülkemizin, gençlerin geleceğine sahip çıkmak istiyoruz. Bir haftadır KYK borçları tartışılıyor. Devlet gençleri borçlandırarak hayata başlatıyor. Tefeciler, tekeller kazanıyor. Tekelden tek kazanamayan üreticiler. Biz artık haklarımız için mücadele etmek zorundayız.

Eğer biz haklarımız için mücadele etmezsek kimse bizim emeğimizin karşılığını vermeyecek. Birilerinin, bu yılı nasıl geçireceğiz diye bir derdi yok. Biz buna karşı işçiler, köylüler, yoksullar olarak birbirimizden başka kimsemiz yok. Biz bunu Fatsa Meydanı'na taşımak istiyoruz. Fatsa zamanında bütün ülkeye umut veren bir yer. Sadece fındık değil; yoksulluğa, işsizliğe karşı hayatımıza sahip çıkalım. Şenlikli bir miting yapmak istiyoruz."

(Kılavuzömer Köyü)(Kılavuzömer Köyü)

Kılavuzömerli yurttaşlar ise işçi ücretlerinden mazota kadar her şeyin ücretinin neredeyse dörde katlandığını söyledi.

Bir yurttaş, "Devlet, fındık maliyet hesabını düzgün çıkartırsa görecektir. Sivil toplum örgütleri konuşamıyor, konuşursa koltuk gidiyor. O yüzden ne açıklarsa kabul ediliyor. Ama yavaş yavaş toplanırsak kulağına su kaçacak" dedi. Bir başka Kılavuzköylü ise "Güneydoğu'dan gelen işçiler de yevmiyesinin tatmin edip etmeyeceğini soruyor" diye konuştu.

SOL Partili Atıf Özgen ise, şunları söyledi: "79'da da 70 lira istedik. Direnerek aldık. 70 lirayı istiyorsak emek sarf etmemiz lazım. Her şey güllük gülistanlık 70 lirayı alacağız gibi bir şey yok, hep beraber yorulacağız. Biz aldık, birlikte aldık."

Bir yurttaş, "Hepimizin ekmek parası, hepimizin ortak derdi. Herkes katılsın, ne kadar kalabalık olursa ses o kadar fazla çıkar" ifadelerini kullandı.