Sisi ile barışmanın faturasını İhvan’a kesen Ankara, Esad ile uzlaşmak için de Suriyeli İslamcılara yol verme hazırlığında. İddiaya göre iktidar Şam karşıtı koalisyon olan SMDK’den, Türkiye’den ayrılmasını talep etti.

Fatura İslamcılara
Çavuşoğlu geçen hafta SMDK yöneticileriyle bir araya gelmişti. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Neo Osmanlıcı politikaları iflas eden AKP iktidarı, manevra üstüne manevra yaparak bölge ülkeleriyle barışmanın yollarını ararken fatura bugüne kadar desteklenen siyasal İslamcı “muhalifler”e kesildi.

İran haber ajansı Tasnim’e göre Ankara, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’na (SMDK) Türkiye’den ayrılma çağrısı yaptı. Ajansın birkaç kaynağa dayandırdığı özel haberinde, Şam’la ilişkilerini gözden geçiren Ankara’dan bir yetkilinin geçen hafta SMDK Başkanı Salim el Muslat’la toplantı yaptığı kaydedildi. Haberde ismi açıklanmayan Türk yetkilinin görüşmede “Ankara’nın Şam’la ilişkileri yeniden tesis etmeye kararlı olduğunu ve Suriyeli muhaliflerin bu gerçeği kabul etmesi gerektiğini” söylediği belirtildi. Tasnim, Ankara’nın Suriyeli muhaliflerden Türkiye’deki tüm siyasi ve medya faaliyetlerine son vererek yeni bir ülkeye gitmesini istediğini aktardı. Kaynaklar, SMDK lideri El Muslat’ın da Türkiye’den gitme talebini kabul ettiğini ve Suudi Arabistan’a gitmeyi teklif ettiğini belirtti. Suriye Geçici Hükümet Başkanı Abdurrahman Mustafa’nın ise Ürdün’e gitmeyi önerdiği kaydedildi. Habere göre Suriye muhalefetine yakın medya kuruluşları da son dönemde Türkiye’yi sert eleştiren haberler yapmaya başladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Suriye’deki muhalif gruplarla Esad’ı barıştırmak istedikleri yönündeki açıklamasının ardından iki hafta önce Ankara’nın desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) kontrolündeki Azez ve Cerablus gibi bölgelerde Türkiye karşıtı eylemler düzenlenmişti. Erdoğan’ın “Bizim Esed’i yenmek, yenmemek gibi bir derdimiz yok. Devletler arasında siyasi diyalog veya diplomasi kesip atılamaz” sözleri de dikkat çekmişti.

İDDİALARA YALANLAMA

SMDK Başkanı Salim el-Muslat ise muhaliflerin kontrolündeki Syria TV’ye yaptığı açıklamada habere dair iddiaları yalanladı. İktidar geçen yıl da Mısır’la barışmak için Abdülfettah es-Sisi karşıtı Müslüman Kardeşler’in Türkiye’deki üyelerinden ülkeyi terk etmelerini istemişti. İhvan’ın İstanbul’daki yayın organları susturulmuştu.