Karadeniz doğalgazının ilk kez duyurulduğu Ağustos 2020’den beri konut tarifesi 3,5 sanayi tarifesi ise altı kat zamlandı. ‘Müjde’nin ardından faturasını ödeyemediği için doğalgazı kesilen abone sayısı yüzde 42 arttı.

Faturalar birikti, vanalar kapandı

Mustafa BİLDİRCİN

Karadeniz doğalgazının ilk kez kamuoyuna duyurulduğu Ağustos 2020’den bugüne konut ve sanayi tarifesinde çarpıcı artışlar yaşandı. Doğalgaz tarifesinde yaşanan artışı ortaya koyan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’ın çalışmasında, “Doğalgaz müjdesinden sonra sadece bir yıl içinde faturasını ödeyemediği için doğalgazı kesilen abone sayısı da yüzde 42 oranında artış gösterdi” denildi. Doğalgaz tarifesi ve faturasını ödeyemediği için doğalgazı kesilen kişi sayısında yaşanan artışa yönelik değerlendirmelerde bulunan CHP’li Ahmet Akın, “Bu tablo iktidarın enerji zamlarının patronu olduğunu gösteriyor” dedi.


SİYASİ ŞOV MALZEMESİ

İktidarın, “siyasi rant” amacıyla seçim öncesinde Karadeniz doğalgazını yeniden gündeme getirmeye hazırlandığını söyleyen Akın, henüz kesinleşmiş rezerv bilgisi bile bulunmadığını vurguladı. Akın, iktidarın Karadeniz’de bulunan doğalgazı yurttaşın refahı için kullanmak yerine, “siyasi şov malzemesi” yaptığını savundu.

CEP YAKAN FATURALAR

Akın’ın çalışmasında, doğalgaz müjdesinin verildiği Ağustos 2020’den bugüne enerji sektöründe yaşanan gelişmeler de sıralandı. Çalışmada, müjdenin verildiği 2020 yılında gaz kesintisi yaşayan abonelerin toplam sayısının 1 milyon 279 bin 990 olduğu belirtilerek, “2020 yılında abonelerin yüzde 65,7’sine yani 840 bin 954’üne fatura bedelini zamanında ödeyemediği için kesinti uygulandı” ifadesi kullanıldı.

Türkiye’de giderek derinleşen ekonomik krizin yakıcı etkisinin hissedildiği 2021 yılında da toplam 1 milyon 197 bin 227 doğalgaz abonesinin faturasını zamanında ödeyemediği için doğalgazının kesildiği bildirildi. Buna göre, doğalgazı kesilen abone sayısında 2021 yılında 2020 yılına oranla yaşanan artış yüzde 42,3 oldu. 2022 yılına yönelik resmi verilerin ise henüz kamuoyuna açıklanmadığı belirtildi.

ENERJİDE YIKIM

Doğalgaz fiyatlarında Ağustos 2020’den bugüne konut tarifesinde yüzde 226,3, sanayi tarifesinde yüzde 576,4, elektrik üretim santrallerinde ise 614,2 oranında artış yaşandı. İktidarın özellikle 2018’den sonra enerjide büyük bir yıkım yarattığını kaydeden CHP’li Akın, şunları söyledi:

“Bu iktidarın enerjide algı siyaseti dışında atacağı bir adım kalmadı. Geçtiğimiz yıl 550 bin nüfuslu Isparta’yı günlerce karanlıkta bırakan, Cumhuriyet tarihinin en fahiş zamlarıyla enerjiyi lüks haline getiren, sanayide doğalgaz ve elektrik kesintisi yaparak çarkların durmasına neden olan bu iktidar faturalar katlanırken göstermelik indirimlere seçime kadar algıyı yönetmeye çalışıyor. İktidarımızda yüksek fiyatlı mevcut doğalgaz anlaşmalarını yeniden müzakere edeceğiz. Doğrudan destek vererek vatandaşlarımızı, sanayicimizi ve esnafımızı yüksek fiyatlar altında ezdirmeyeceğiz.”

***

Yeni ‘müjde’ iddiası

Karadeniz’de bulunan doğalgazın karaya ulaşması ve BOTAŞ’ın sistemine akmaya başlaması nedeniyle 20 Nisan’daki törende Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni bir “müjde” vermesi ve doğalgaz fiyatında bir indirim açıklaması bekleniyor.