Faturayı muhalefete kestiler

Zilan AKAY

Mültecileri ABD ve ABD ile oturacağı masada koz olarak kullanmak isteyen AKP’nin ‘günü birlik’ politikası toplumda nefreti körüklüyor. Milyonlarca göçmene kapılarını açan ancak bir politika üretemeyen iktidar, Ankara Altındağ’da Suriyeli mültecileri hedef alan saldırıda da muhalefeti suçladı.


Beş milyona yakın sığınmacı ağırlayan Türkiye’de entegrasyon ve uyum süreçleri işletilmiyor. Göçmenlerin ucuz iş gücü olarak kullanılmasına göz yumuluyor. Göç sorununda açık ve şeffaf ilerlemeyen politikalar halk arasında gerilim yaratmaya devam ediyor. Hiçbir soruna çözüm bulamayan iktidar çareyi muhalefeti suçlamakta buldu. İktidarın muhalefeti suçlayıcı açıklamaları ise yandaş gazetelerde geniş yer buldu. Neredeyse tüm gazeteler manşetinde göçmen konusunu işlerken muhalefeti suçladı.

Türkiye’ye sığınan mültecileri CHP’nin hedef haline getirdiğini iddia eden Yeni Akit saldırının sorumluları için başta Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener’i göstererek Altındağ’daki fitili ateşlemekle suçladı. Yine iktidarın yayın organı Yeni Şafak manşetinde dökülen kana CHP ve İYİ Parti’nin sebep olduğunu yazdı. Akşam Gazetesi ise sığınmacı karşıtı söylemiyle muhalefetin tansiyonu yükselttiğini iddia etti.
Türkiye’nin göç politikasını ve Altındağ’da yaşanan felaketi değerlendiren Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Göç Enstitüsü Müdürü Mehmet Nuri Gültekin popülist söylemlerden uzak durulması gerektiğine dikkat çekti.
Türkiye’nin çok acil bir şekilde göç ve mülteci politikası belirlemesi gerektiğini belirten Gültekin, “Önümüzdeki günlerde toplum arasında gerçekleşen gerilim sebebiyle yaşanılacak bu zor süreci daha hafif atlatmamızı sağlayacak, insani adımlar atılmalı. Türkiye’ye sığınmış insanları geri göndermeye zorlayamazsınız” diye konuştu.
“Mülteci krizini insani yollarla çözmek için popülist söylemleri bırakmak ve realist bir politika yürütmek gereklidir” ifadelerini kullanan Gültekin şöyle konuştu: “Popülizm zaman zaman yabancı düşmanlığı ırkçılık ve günü kurtarma peşinde politikalar ile şekillenir ama en sonunda politikanız realist olmak zorundadır. Realizm, meselenin gerçekliği ile yüzleşip ulusal ve uluslararası düzeyde iç ve dış politikada insanları bir şekilde topluma entegre etmek, birlikte yaşamayı öğrenmek politikası üzerine kurulmasına yardımcı olabilir. Ancak iktidarı ve muhalefeti dahil hiç kimse bu konuda ilerisi için çözüme yönelik politika gerçekleştirmiyor.”