İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin günlerdir protesto ettiği yemekhane zammına tepkiler büyüyor. Konuya ilişkin BirGün’e konuşan öğrenciler, karardan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini belirtti

Faturayı öğrenciye değil Saray'a kesin

Meral Danyıldız

İstanbul Üniversitesi (İÜ) öğrencileri tarafından tepkiyle karşılanan yemekhane uygulaması, üniversitenin intihar eden öğrencisi Sibel Ünli’nin “Yemekhane kartımda hiç para kalmamış, yalnızca bir liram var” şeklinde yaptığı paylaşımla bir kez daha gündemde. Konuya ilişkin BirGün’e konuşan İÜ öğrencileri, yemekhanede kahvaltı verilmemesi ve öğrencilerin 3 öğün indirimli yemek hakkının tek öğüne indirilmesi kararından bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini dile getirdi.

BOZUK YEMEK VERDİLER

İÜ Antropoloji 2’nci sınıf öğrencisi Ezgi Takcı, söz konusu yemekhanede bozulmuş yemeklerin dahi verildiğini öne sürdü. Geçim sıkıntısı yaşadıklarından ötürü derslere ağırlık veremediklerini aktaran Takcı, şunları kaydetti: “Öncelikli problemimiz yemekhane. Öğünlere sene başında yapılan zamlardan sonra bir de yemek kalitesinde büyük bir düşüş oldu. Önümüze bozulmuş bulgur pilavı geldiği bile oldu. Derslerimiz için almamız gereken kitaplar, öğrencilerin ödemesi gereken yurt ücretleri çok fazla. Arkadaşlarımız için yemekhane ücretini bile karşılamak zorlaşıyordu. Şimdi bir de elimizden iki öğünümüzü alıp bizi açlığa sürüklemek istiyorlar. Neredeyse hepimiz iş bulma telaşı taşıyoruz, bulduğumuzda da hem okul hem iş arası gidip gelmekten ne dinlenebiliyoruz ne de kendimize ait bir hayatımız kalıyor.”

‘OKULUN KAPILARI BİZE KAPALI’

Antropoloji bölümünde eğitim gören öğrencilerden Cihan Cihangir, kahvaltı öğününün kalkmasıyla birlikte 40 işçinin işten çıkartıldığını hatırlattı. Cihangir, “Rektörlük bütçe daralmasını bahane ederek yine faturayı öğrencilere kesmeye çalışıyor” dedi ve ekledi: “Yine rektörlük, en meşru taleplerini bir araya gelerek dile getiren öğrencilere kendi okullarının kapılarını kapattırıyor, öğrencilerin yüksek sesli, tek ağızdan itirazlarının karşılığında polisleri yine kendi okullarında öğrencilere saldırtıyor. Ama biz daha cuma günü geçim sıkıntısı, iş bulamamak gibi nedenlerden dolayı intihar eden bir arkadaşımızı toprağa verdik.”

istanbul-universitesi-ogrencileri-yemekhane-uygulamasina-tepkili-faturayi-ogrenciye-degil-saray-a-kesin-671126-1.

Cihangir, öğrencilerin taleplerini ise şöyle sıraladı: “Yapılan zamlar geri çekilsin, kahvaltı öğünü yeniden eklensin, işten atılan işçiler işlerine geri alınsın, üniversitenin bütçesi şatafat yerine öğrenci ve eğitim odaklı harcansın, herhangi bir hak arama durumunda karşımıza özel güvenlik ve polis dikilmesin.”