Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Ziya Özcan, üniversite öğrencilerinin, kaşla göz arasında gizlice yapılan harç zammına tepki göstermesi üzerine geri adım attı.

GÖKÇE KÖKLEN - ENİZ KURT

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Ziya Özcan, üniversite öğrencilerinin, kaşla göz arasında gizlice yapılan harç zammına tepki göstermesi üzerine geri adım attı. Getirilen uygulamayla, öğrencilerden alttan alınan derslere alma sayısına bağlı olarak yüzde 500’e kadar zam yapılıyor.
Öğrenciler ise, bu kayıt döneminde ortaya çıkan uygulamaya yaptıkları eylemlerle sert tepki gösteriyor.
YÖK BAŞKANI’NDAN AÇIKLAMA
YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, dün Radikal’e yaptığı açıklamada alt sınıftan ders alan öğrencilerin harç sıkıntısını kaldıracaklarını söyledi. “Alt sınıflardan ders alan öğrencilerin harcı her ders için ayrı artıyordu” diyen Özcan, haksızlığı gidermek için yasa değişikliği yapılacağını ve alınan fazla miktarların da iade edileceğini belirtti. Özcan böylece ortada bir haksızlık olduğunu kabul etmiş oldu.
Öğrenci Kolektifleri tarafından yapılan açıklamada ise YÖK Başkanı’nın öğrencilerin tepkisi karşısında geri adım attığı ifade edildi.
“Ö¼RENCİYİ SOYMAK ‘HARC’INIZ DE¼İL”
Öte yandan, Üniversite öğrencileri harçlara yapılan zamları protesto etmek için İstanbul Taksim’de eylem düzenledi.
“Öğrenciyi soymak ‘Harc’ınız değil!” diyen öğrenciler, Taksim tramvay durağında toplandıktan sonra Galatasaray Lisesi önüne kadar yürüyüş düzenledi.
Burada basın açıklaması gerçekleştiren öğrenciler, “AKP eline üniversitelerden çek!”, “Eğitim hakkı satılamaz”, “Parasız, bilimsel, demokratik eğitim” gibi sloganlar attılar.
‘KRİZİN FATURASI Ö¼RENCİLERE ÇIKTI’
Öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Dilek Yağlı: “YÖK üniversitelere harç zammı yapılmayacağını söylemişken, aslında bunun büyük bir tuzak olduğu ve üniversitelerin alttan aldıkları dersler için kredi başına para ödeyecekleri kayıt zamanlarında ortaya çıktı” dedi.
Öğrenciler, AKP hükümetinin ‘öğrenciye af getiriyoruz’ diyerek geçirdiği torba yasanın 13. maddesinin 2547 sayılı Yükseköğretim kanununun 44. maddesinin (c) fıkrasında ve 46. maddesinin (ç), (d), (e) ve (f) fıkralarında yapılan değişikliklerle alttan alınan her ders için belirlenen ek bir ücretin, öğrenim ücreti üzerine eklenmesiyle yeni öğrenim ücretlerinin belirlendiğini söylediler.
Yağlı, bu durumu eğitimin ticarileştirilmesi ve hükümetin içine düştüğü ekonomik krizin bedelinin öğrencilere ödetilmesi olarak gördüklerini belirtti.
EYLEMLER DEVAM EDİYOR
Gençlik Muhalefeti de ‘bireye özel’ yapılan harç zamlarını “AKP’nin ‘Harc’ını bozacağız” diyerek bugün saat 18.00’da Galatasaray Lisesi önünde protesto ediyor. Yapılan açıklamada, üniversitenin kamusal niteliğini tamamen ortadan kaldıran bu düzenlemelerle emekçi halk çocuklarının okuyabilme imkânlarının ortadan kaldırıldığı belirtildi.
Gençlik Muhalefeti’nin açıklamasında, “Rekabetçi-piyasacı bu üniversite modelini de, yeni harç uygulamasını da elbette kabul etmeyeceğiz. Önümüzdeki günler bizim için parasız eğitim-kamusal eğitim için direniş günleri olacaktır” dendi.