25 baz puan faiz artıran Fed, ABD bankacılık sistemine ilişkin "sağlam ve dayanıklı" yorumunu yaptı. Analistler, Fed'in piyasadaki belirsizliğe çare olamadığını kaydetti.

Fed, küresel piyasadaki belirsizliğe çare olamadı
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

ABD Merkez Bankası (Fed), ülkede 3 bankanın batması ve piyasalarda beklentilerin alt üst olduğu sürecin ardından dün politika faizini son 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,75-5 aralığına yükseltti. Karar metninde, daha önce kullanılan "devam etmesi beklenen sıkılaştırmalar" ifadesinin yerine, enflasyonu yüzde 2'ye döndürmede yeterince sıkı para politikası duruşuna ulaşmak için "bazı ilave sıkılaştırmaların" uygun olacağı ibaresinin kullanılması piyasalarda güvercin olarak algılandı. Faiz artışlarının hızı belirlenirken para politikasındaki kümülatif sıkılaşmanın, para politikasının ekonomik faaliyeti ve enflasyonu etkilemesindeki gecikmelerin, ekonomik ve finansal gelişmelerin dikkate alınacağı kaydedilen açıklamada, ABD bankacılık sisteminin "sağlam ve dayanıklı" olduğu vurgulandı. Fed'in ekonomiye ilişkin projeksiyonlarında da enflasyon baskısının endişe edildiği kadar öne çıkmaması faiz artışlarının sonuna yaklaşıldığı tahminlerini güçlendirse de, Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları gelecek döneme ilişkin belirsizliklerin bir süre fiyatlamalar üzerinde etkili olabileceğini gösterdi.

ABD ekonomisinde yavaşlama eğiliminin de Fed'in beklediği düzeyde olmadığını kaydeden analistler, buna karşın bankacılık sektörüne yönelik endişelerin Fed'in politika alanını daraltmış olabileceğini ifade etti. Analistler, toplantı öncesinde Fed'in adımlarına yönelik beklentilerin oldukça dağınık olduğuna dikkati çekerek, toplantı sonrasında da bu belirsizliklerin büyük bölümünün sürdüğünü aktardı.

MEVDUATI SİGORTALAMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ

Bankacılık krizinin devamına ilişkin olarak açıklamalarda bulunan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen "Sigortasız tüm banka mevduatlarını sigortalamayı düşünmüyoruz" dedi. Küçük veya topluluk bankalarının batmasının büyük bir bankanın batması kadar bankalardan mevduat çıkışını tetikleyebileceğini söyleyen Yellen "Banka iflaslarında vaka bazında sistemsel riskleri belirlemeye devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

***

MERKEZ FAİZE DOKUNMADI

Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini yüzde 8.5'te sabit tuttu. PPK metninde, para politikasının yeterli olduğuna vurgu yapılırken, son dönemde yaşanan küresel bankacılık krizine ilişkin, “finansal istikrarı tehdit eden koşullar oluştu” ifadesi dikkat çekti. Metinde, "Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik, merkez bankaları tarafından geliştirilen destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretleri sürmektedir" ifadelerine yer verilirken, "Depremin yakın vadede ekonomik aktiviteyi etkilemesi beklenmekle birlikte, orta vadede Türkiye ekonomisinin performansı üzerinde kalıcı bir etkide bulunmayacağı öngörülmektedir" denildi.