Wushu Federasyonu’nun 2021’de düzenlediği seçimlerde Başkanvekili Akyüz’ün akrabaları ve yakınları delege olup oy kullandı. Delegeler arasında iktidara yakın birçok bürokrat da bulunurken varlığı ispatlanamayan kulüplere oy hakkı verildi.

Federasyonun delegeleri de yabancı değil: Wushu’da aile içi seçim
TWF Başkanvekili Abdurrahman Akyüz ve RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin. (Fotoğraf: twf.gov)

Eren TUTEL

Türkiye Wushu Federasyonu’nun (TWF) 2021 yılının Kasım ayında düzenlenen seçimli olağan genel kurulundaki delege listesinde birçok usulsüzlüğe rastlandı. Seçimde Mehmet Zeki Akıncı yeniden başkan seçilirken delege listesinde Akıncı’nın yönetiminde yer alan Başkanvekili Abdurrahman Akyüz’ün akrabalarının oy kullanması ve oy hakkı verilen bazı kulüpler dikkat çekti.

BÜROKRAT AKRABA EL ELE HEP BERABER YÖNETİME

Federasyonun internet sitesinde yer alan 163 kişilik delege listesinde Abdurrahman Akyüz’ün eşi Fatma Akyüz’ün kardeşleri Muhammet Çapoğlu, Fatih Çapoğlu, Melike Çapoğlu İlkiz, kardeşlerinin eşi Hasret Çapoğlu, Melahat Çapoğlu, kuzenleri Sevgi ve Yasemin Sarı da bulunuyor.

federasyonun-delegeleri-de-yabanci-degil-wushu-da-aile-ici-secim-1120747-1.

Listede ayrıca kulüp temsilcisi birçok bürokrat da var. Delege listesinde TWF’nin mevcut yönetim kurulunda yer alan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Rıdvan Duran, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Ticaret Bakanlığı Genel Müdürlüğü Yardımcısı Eyüp Aksoy, Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurulu Başkanı Muhammed Adak da bulunuyor.

Listede tanıdık isimler bunlarla da sınırlı değil. TÜGVA Mamak ilçe sorumlusu Taha Kapsal ve bir dönem AKP’de danışmanlık ve gençlik kollları üyeliği yapmış Mesut Özdemir’in de yer aldığı delegasyonda İslamcı Toplumsal Diriliş Derneği Onursal Başkanı Osman Hacıalioğlu da var.

AYNI ADRESE KAYITLI KULÜPLER

Delege listesindeki usulsüzlükler sadece bununla da sınırlı değil. Listede oy verme hakkı verilen kulüplerden 10’u aynı adrese kayıtlı ve iletişim bilgilerine kadar her şey aynı. Aynı adrese kayıtlı olup oy verme hakkı olan kulüpler şu şekilde: Dünya Şampiyonları Spor Kulübü, Dünyanın En İyileri Spor Kulübü, Elif Akyüz Spor Kulübü, Sakarya Şampiyon Kardeşler Spor Kulübü, Sakarya Şampiyonlar Spor Kulübü, Sakarya Şuurlu Gençlik Spor Kulübü, Sakarya Wushu Gençlik Spor Kulübü, Sakarya Wushu Kung Fu Spor Kulübü, Sakaryalı Korumalar Spor Kulübü, Wushu Şampiyonları Spor Kulübü. Bu kulüplere dair belirtilen adreslerde kulüplere ait bir ofis bulunmuyor. Kulüplerle ilgili bilgi almak için aradığımız Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda yetkili kişiye ulaşamadık.

İSTANBUL’A 8 SAKARYA’YA 68 OY

Federasyon seçimde ayrıca bakanlığın belirlediği yönetmeliği de hiçe saydı. İlgili yönetmeliğin 8’inci maddesinde yer alan bilgiye göre delege listesi belirlenirken kulüplerin uluslararası, ulusal veya bölgesel faaliyetlere katılma yoğunluğu ele alınmak zorunda. TWF seçimlerinde ise 32 bine yakın lisanslı sporcusu olan İstanbul kentinin kulüplerine seçimde sadece sekiz oy hakkı verilirken, 300 sporcusu bulunan ve Akyüz’e yakınlığıyla bilinen Sakarya kulüpleri 68 oy kullandı.