Felaket haftasında kartlı harcamalara sert fren
Fotoğraf: AA

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye’yi derinden sarsan Maraş merkezli deprem kartlı harcamalarda da hızlı bir düşüşe neden oldu. Deprem bölgesine yönelik yardım ve ihtiyaçlar karşısında banka ve kredi kartı ile yapılan market, akaryakıt ve telekomünikasyon harcamaları artarken, yurttaşlar diğer harcamalarını durdurdu.

Merkez Bankası verilerine göre toplam banka ve kredi kartı harcamaları 10 Şubat ile biten haftada 3 Şubat haftasına göre yüzde 19,14 gerilerken, market harcamaları yüzde 6, akaryakıt harcamaları yüzde 12,5, telekomünikasyon harcamaları yüzde 17 yükseldi.

Giyim ve ayakkabı da vatandaşların harcama yapmaktan kaçındığı kalemlerden biri oldu. Giyim ve ayakkabı harcamaları yüzde 17, havayolları harcamaları yüzde 19,5, konaklama harcamaları yüzde 29,4 düştü. İçkili yerlerdeki harcamalar ise en fazla azalan grup oldu. Depremin vurduğu hafta içkili yerlere yönelik harcamalar 1 haftada yüzde 31,5 azaldı. İşlem adedi de yüzde 30’un üzerinde geriledi. Mobilya harcamaları yüzde 27,1, sağlık harcamaları yüzde 17,7, seyahat harcamaları ise yüzde 25,6 düşüş gösterdi.

Öte yandan hem vatandaşların yardım için yaptığı harcamalar hem de deprem bölgesinde artan ihtiyaçlar nedeniyle market, akaryakıt ve telekomünikasyon harcamaları 1 haftada oldukça yüksek arttı. Benzin ve akaryakıt harcaması yüzde 12,5 artışla 6.3 milyar lira oldu. Market alışverişleri ise 19 milyar liradan 20.1 milyar liraya yükselerek yüzde 6 arttı.

HER ALANDA AZALMA VAR

Havayolları: Yüzde 19,5
Konaklama: Yüzde 29,4
İçki: Yüzde 31,5

TOPLAM: Yüzde 19,14