Ülke tarihinin en büyük sel felaketinin yaşandığı Almanya yaralarını sarmaya çalışıyor. Ölü sayısı 114’e ulaştı, çok sayıda kayıp var. Belçika’da ise ölü sayısı 14’e ulaştı. Uzmanlar iklim krizine dikkat çekti.

Felaket sonrası yaralar sarılıyor

Dış Haberler Servisi

Almanya, Belçika ve Hollanda’da çarşamba gününden itibaren etkili olan yağış ve selin yarattığı hasarın faturası ağır oldu. Nehirlerin, derelerin taştığı Almanya’da su baskınları nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 114’e, Belçika’da da 14’e ulaştı. 18 Şubat 1962’de 315 kişinin yaşamını yitirdiği Hamburg kentini sular altında bırakan selden bu yana Almanya’da yaşanan en büyük felakette, ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Almanya Cumhurbaşkanı ise sel felaketleriyle ilgili yaptığı açıklamada küresel iklim kriziyle mücadele çağrısında bulundu.

Ülkeyi etkisi altına alan yağışlar en çok batıdaki Kuzey Ren-Vestfalya ile Rheinland Pfalz eyaletlerini vurdu. Nehirlerin taştığı, sayısız evin çöktüğü, köprülerin kullanılmaz hale geldiği, yolların kapandığı felaketin bilançosu her geçen saat büyüyor. Bonn’un güneybatısındaki Euskirchen’de resmi açıklamalara göre 15 kişi su taşkınında hayatını kaybetti. Rheinland Pfalz eyaletine bağlı Ahrweiler’da ise 18 kişi can verdi, kayıp 70 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor. Bölgedeki felakete Ahr Nehri’nin taşmasının neden olduğu bildirildi. Nehir kenarında yer alan 6 evin taşkında yıkıldığı kaydedildi. Bölgedeki çalışmalara katılan kurtarma ve polis ekiplerine takviye olarak yüzlerce asker de Ahrweiler’a gönderildi. Orduya ait araçlar toprak kayması sonucu kapanan yolları açmaya çalışıyor, helikopterler evlerinin çatılarında mahsur kalanları tahliye ediyor. Alman basınına göre Ahrweiler bölgesinde 1,300 kişiden haber alınamıyor.

felaket-sonrasi-yaralar-sariliyor-900045-1.

BÖYLE FELAKET GÖRMEDİM

Sabaha karşı saat 02.00’de yapılan uyarıyla evini terk ettiğini söyleyen 63 yaşındaki bir Ahrweiler sakini, “Böyle bir felaket görmedim, nehrin bu kadar kısa sürede taştığına hiç tanık olmadım” dedi. Rheinland Pfalz Başbakanı Malu Dreyer, “Bu bir felaket, acil durum ekiplerimiz canları pahasına kurtarma çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

Şiddetli yağışlar Almanya’nın en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya’da da büyük yıkıma neden oldu. Eyalette ölenlerden ikisi, sele kapılanları kurtarmaya çalışırken can veren iftaiye görevlileri. Selden en fazla etkilenenlerin başında gelen Schuld bölgesinde 25 evin tamamen çökmek üzere olduğu açıklandı. Leverkusen’de sel riskiyle karşı karşıya olan bir hastaneden 400 kişi tahliye edildi.

felaket-sonrasi-yaralar-sariliyor-900042-1.

DAHA KÖTÜSÜ OLABİLİR

Felaket sırasında ABD’ye resmi ziyarette bulunan Başbakan Angela Merkel hayatını selden etkilenenlere yardım sözü verdi. Merkel “Korkarım ki daha kötüsü henüz yaşanmadı” diyerek tehlikenin devam ettiği değerlendirmesinde bulundu. Ülkenin en büyük elektrik dağıtım şebekesi şirketi Westnetz, sel nedeniyle bugün itibarıyla 114 bin haneye elektrik verilemediğini açıkladı. Yaşanan sel, Almanya’da yakında tarihte meydana gelen büyük sel felaketlerinden biri oldu. 2002’de de su baskınlarında Almanya’da 21 kişi orta Avrupa genelinde ise 100’den fazla kişi ölmüştü. Alman uzmanlar ve iklimbilimciler küresel düzeyde yaşanan iklim krizinin Almanya’nın da kapılarını çalmaya başladığı değerlendirmesi yaptı. İklimbilimci Mojib Latif yaşanan felaketin temelinde iklim krizinin yattığını kaydetti.

felaket-sonrasi-yaralar-sariliyor-900043-1.

BENELÜX ÜLKELERİ DE SELE TESLİM

Aşırı yağışların neden olduğu sel felaketi komşu Benelüx ülkeleri Belçika, Lüksemburg ve Hollanda’yı da vurdu. Belçika’da en az 14 kişi hayatını kaybetti. Liege ve Namur kentlerinde alçak bölgelerdeki kent sakinlerine evlerini tahliye etmeleri çağrısı yapıldı. İsviçre’nin bir bölümünde de sel nedeniyle hayat felç olmuş durumda.

felaket-sonrasi-yaralar-sariliyor-900044-1.