Felaketten hiç ders çıkarılmadı

Haber Merkezi

Geçen yıl sel felaketinin yaşandığı Kastamonu ve Sinop’ta şiddetli sağanak yağışın ardından dere ve çayların su seviyesi yükseldi, köprüler zarar gördü. Birçok mahalle ve köye ise ulaşım sağlanamadı.

Kastamonu'nun Küre ilçesinde sağanak sonucu çayın su seviyesinin yükselmesi nedeniyle geçici üç köprü zarar gördü. İlçeye bağlı Güllüce köyü, Beşören köyü Aşağıkışla Mahallesi ve Topçu köyü Hocaustaoğlu Mahallesi'ne ulaşımın sağlanması amacıyla menfezlerden yapılan geçici köprülerde, Karacehennem Boğazı Çayı'nda su seviyesindeki artış sonucu zarar oluştu.

Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde de Ezine Çayı'nda su seviyesinin yükselmesi nedeniyle 3 köprüde ulaşım sağlanamadı. Öte yandan önceki gün de Sinop'ta sağanak nedeniyle debisi artan derelerdeki köprüler zarar gördü. Türkeli ilçesinde geçen yıl 11 Ağustos'ta meydana gelen sel felaketinde yıkılan Yılanlık Köprüsü yerine yapılan geçici köprünün, Türkeli Çayı'nın yükselmesi nedeniyle zarar gördüğü açıklandı. Ayancık ilçesinde bazı köylerde yapılan geçici köprüler de yağış sebebiyle tahrip oldu. Zarar gören köprüler, jandarma ekiplerince güvenlik önlemi alınarak trafiğe kapatıldı.

BİN 51 KÖPRÜ HATALI

Ayrıca, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün verileri onlarca yurttaşın yaşamını yitirmesine neden olan sel felaketlerinin göz göre göre geldiğini gözler önüne serdi. BirGün'ün, 21 Nisan tarihinde “Bin 51 köprü hatalı yapılmış” başlıklı haberinde de köprülerin durumuna dikkat çekilmişti. Haberde, taşkın, Arıza ve Müdahale Mekansal Bilgi Sistemi (TAMBİS) aracılığıyla kayıt altına alınan köprü ve menfezlerdeki uygunsuzluklar, taşkınların göz göre göre geldiğini bir kez daha gözler önüne sermişti. Haberde, kayıtlara göre, 2013-2020 yılları arasında sadece 10 kentte 1051 adet uygunsuz köprü tespit edildiğü vurgulnarak "Köprülere yapılan ve tehlikeye davetiye çıkaran uygunsuz müdahalelerin en çok belediyeler, il özel idareleri ve Karayolları Genel Müdürlüğü eliyle gerçekleştirildiği belirtildi" denilmişti.