Feministin Çantası: Şiddete karşı ilk sözleşme ILO 190 onaylansın!

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi, dün yürürlüğe girdi. Söz konusu sözleşme, çalışma yaşamında şiddet ve tacize ilişkin ilk uluslararası sözleşme olma özelliği taşıyor.

Sözleşme, toplumsal cinsiyet temelli şiddet ve cinsel taciz de dâhil; bağırma, tehdit ve sataşmayı da içerecek şekilde işyerlerinin her türlü fiziksel, cinsel, psikolojik şiddet ve tacizden arınmasını hedefliyor. Uluslararası Çalışma Konferansı’nda iki yıl önce kabul edilen sözleşmeyi bugüne dek altı ülke onayladı. Bu ülkeler Arjantin, Ekvator, Fiji, Namibya, Somali ve Uruguay.

ILO, sözleşmenin yürürlüğe girişini kutlamak için küresel bir kampanya başlattı. ILO Genel Direktörü Guy Fyder, “190 sayılı Sözleşme, tüm ILO üye devletlerini, çalışma yaşamında her türlü şiddet ve tacizi ortadan kaldırmaya çağırıyor. Tüm ülkeleri sözleşmeyi onaylamaya; herkes için onurlu, güvenli ve sağlıklı bir çalışma yaşamı inşa etmeye çağırıyorum” dedi.

DİSK de dün sosyal medya hesabından yayımladığı mesajda, “Hükümeti ILO 190 sayılı Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Önlenmesi Sözleşmesi’ni onaylamaya ve etkin bir biçimde uygulamaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verdi.