Feministin Çantası: Sudanlı kadınların inadını selamlıyoruz

Bu hafta çantamızı Sudan’dan açıyoruz. Geçen hafta Sudan’da laiklik kabul edildi, şeriat kaldırıldı. Ondan kısa bir süre önce kadınların genital sakatlanmaya maruz bırakılmasını zorunlu kılan yasa tarihe gömüldü.

Adım adım hayatımızı geri aldık. Kolay değil, gericilerin yıllarca attıkları düğümleri çözerken ellerimiz çok yaralandı, çok yıprandı. O yaralardan sızan umutlarımız, sakatlanmamak adına verdiğimiz mücadelenin kazanımlarını heybemize doldurmaya başlıyoruz.

Kazanımlarımızı laiklik ile taçlandırıyoruz. Yarattığımız esintiler, gerici iktidarlarınız için kasırga etkisi yaratıyor ve bunun bir parçası olduğumuzu düşünürken heyecanlanıyoruz.

Bu heyecanı kilometrelerce öteden hisseden, laikliğe sahip çıkmanın hayata sahip çıkmak olduğunu bilen Türkiyeli kadınlar olarak, inadınızı selamlıyoruz. Sudan’da kadınlar yıllarca şeriat yönetimi altında sakatlandılar, yok sayıldılar. Küçücük kız çocukların bedeni, kaldırabileceklerinden çok daha fazla acıyı istemeyerek göğüsledi. O acıyı çeken kız çocuklar büyüdüklerinde meydana çıktılar ve tüm özgüvenleri ile şiirler okuyarak insanları devrime çağırdılar. n BirGün Kadın