Roboski’de askerler tarafından darp edilen HDP’li Encü, saldırının Meclis iradesine yapıldığını belirterek, “Devletin provokasyonlarına uysaydık iç savaş çıkmıştı” dedi

Ferhat Encü: Aslında bana değil Meclis’e saldırdılar

ERK ACARER - erkacarer@birgun.net

Roboski’deki askeri ablukanın kaldırılması için yürüyüş yapanlara ateş açılması üzerine bölgeye giden Şırnak Vekili Ferhat Encü de şiddetten payına düşeni aldı. Encü; saldırıyı “canımıza kastettiler, üzerimize doğru ateş ettiler” diye değerlendirirken, şunları aktardı: “Hukuk devleti ve milli iradeden söz edenler, güvenlik güçleri üzerinden bir vekile saldırabiliyorlar. Şahsıma yönelik gibi görünen bu saldırı aslında direk olarak meclisi, kutsal saydıkları sandığı, halkın seçim tercihini ve milli iradeye hedef almıştır.”

‘VEKİL OLSAN DA HÜKMÜN YOK'
Encü saldırı anını da şu sözlerle anlattı: “Asker, beni arasına alıp darp etti, üzerimden uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. ‘Sen bizim değil hainlerin vekilisin’ diye bağırdılar. Bunun kabul edilebilecek bir tarafı yok. Sadece halkı değil, onun seçtiği bir vekili de açıkça katletmek istediler. Devlet benim üzerimden net olarak mesaj verip, ‘eğer muhalif ve Kürtsen, vekil olsan da hiçbir hükmün, hiçbir vasfın yok’ dedi. Halkın iradesine saldırmanın tam karşılığı bu!”

‘İÇ SAVAŞ ÇIKABİLİRDİ'
Encü; yoğunlaşan saldırıların nedenine ise şu şekilde vurgu yaptı: “Bölgede bir savaş hukuku izleniyor. AKP ile MHP’nin bizlere bakış açısı aynı. Rahatlıkla barajı geçmiş ve bölgede iktidar olmuş bir partiyi yok saymaları ise bakış açılarının ne denli çürük olduğunu gösteriyor. Eğer AKP ile MHP arasında bir koalisyon kurulursa, bir sonraki adımda Kürt halkına savaş açılacak!”

Encü, AKP ve MHP’nin halkların mesajını doğru okuyamadığından da söz etti: “Kutuplaştırma ve ötekileştirmeden medet umanlar kaybedecek. Barış istiyoruz. Eğer devletin yapmak istediklerini anlamayıp, provokasyonlara uysaydık şu anda Türkiye’de bir iç savaş yaşanıyor olurdu.”

‘ÇOK TEDİRGİNİZ'
“İç güvenlik paketinin ardından, hak hukuk ihlallerinin arttığı ortada. Halkın hassasiyetini önemsemeyen bir yapılanmayla karşı karşıyayız” diyen Encü, bundan sonra Roboski’de yaşanabileceklerden de çok tedirgin olduklarını belirtti: “Roboski Katliamı’nda Şenova Tugay Komutanı olan Abdullah Baysal, bugün Şırnak Tümen Komutanı olarak görev yapıyor. İktidarın ceza vermek yerine ödül dağıttığı ortada. Açıkçası yeni bir ‘Roboski’ olacak diye çok ciddi endişeler taşıyoruz!”

‘GÖÇE BİZ KARAR VERİRİZ!'
Encü, sivil halkın göçe zorlandığını ancak bunu da devletin belirlediğini anlatıyor: “Ekonominin can damarları kesilmiş durumda. Tarıma, hayvancılık alanları asker askerler tarafından kuşatılmış durumda. İnsanlar bir formül arayışında. Irak’a geçmek isteyenler var. Ama sınırı geçmeye de izin verilmiyor. Bunun yerine gençlere gidin metropollerde çalışın!” diyorlar.”

KAYMAKAM'DAN KESİN BİLGİ!
Kaymakam, İbrahim Halil Şıvgın ise yayla yasaklarını protesto edenlere yönelik saldırıyı ve Encü’nün darp görüntülerini; “kesinlikle kurgu” diye yorumlayarak askeri korudu.

***

İki fotoğraf arasındaki 7 fark

Bir tarafta AKP’li Şamil Tayyar’ın önünde esas duruşta olan asker diğer yanda HDP’li Encü’yü darp eden kolluk güçleri. İşte bu iki fotoğraf arasındaki 7 farkı da HDP Şırnak Milletvekili yorumluyor:

1. İki fotoğraf “vekil” olmakla “AKP vekili olmak” arasındaki farkı anlatıyor,

2. Birinde halkın vekilini diğerinde iktidarın ve otoritenin vekilini görüyorsunuz,

3. Bir fotoğrafta bir vekilin neler yapabileceği diğerinde nasıl hiçe sayılabileceği görülüyor. AKP’li Şamil Tayyar’ın konuşmasını esas duruşta bekleyen asker bizi darp etmekten çekinmiyor.

4. Fotoğraflar AKP zihniyetini açıkça gösteriyor. Herkese, kimin karşısında nasıl şekil alacakları öğretilmiş durumda. Bir karede “Korkulan”, diğer karede “umursanmayan bununla da kalmayan dayak atılan” bir vekil var!

5. Bir karede direnen vekili, diğer karede boyun eğen askeri görüyorsunuz!

6. Fotoğraflardan biri kibri diğeri direnişi gösteriyor.

7. İki resim; Türkiye’de iktidar ve muhalefetin ayırımını, milli iradeye ne kadar değer verildiğini ortaya koyuyor.