BirGün’lük Festival’e katılacak olan sanatçılara, yazarlara ve derneklere “Neden Birgün’lük Festival?” diye sorduk...

Festival’deyim çünkü...

ANIL ERSOY

BirGün’ün 29 Ağustos Cumartesi günü İstanbul’da Lifepark Sarıyer’de bu yıl ikinci kez düzenleyeceği BirGünlük Festival için geri sayım devam ederken, festivalde sahne alacak isimlere, destek verecek BirGün dostlarına “Neden Birgün’lük Festival?” diye sorduk.

Hüsnü Arkan: Barışı seslendirmek, Türkiye’de barış söylemini yükseltenlere destek vermek için orada olacağım.

Bülent Ortaçgil: Düşünce özgürlüğünü destekleyen biri olarak BirGün gazetesinin varlığını korumasını ve istediğini söyleyebilmesini desteklediğim için BirGün’lük Festival’deyim.

Ercan Kesal: Öncelikle BirGün benim ailem. Her koşulda, her daim onlarla yürümekten mutluyum. Ayrıca BirGün’lük Festival bir okur-yazar buluşması olacak. Ben de BirGün gazetesi yazarı olarak orada bulunacağım, okurlarımla bir araya geleceğim.

Melda Onur: Aynı fikirlere, ideale, hayale sahip dostlarla bir arada olup eğlencenin ve müziğin protest, devrimci duruşu olduğunu da bilerek hem eğleneceğiz hem de direnişimizi tazeleyeceğiz. Türkiye gibi yaşaması ağır ülkelerde böyle festivaller önemli nefes alma alanları, moral depolama alanları ve birlikteliği sağlama alanlarıdır. Bu yüzden katılacağım.

Feryal Öney: Festivali takip ediyoruz zaten. Festival’in asıl cümlesi de ‘Bir arada yaşam’ yani Kardeş Türküler’in yıllardır ısrarla savunduğu bir şey. Her dönem barış sürecinde olsun, müzakerelerde olsun, savaş tekrar başladığı dönemde olsun bizim asıl öne çıkarmaya çalıştığımız şey ‘kutuplaşmalar olmasın, insanlar farklılıklarıyla bir arada özgürce yaşasın’ olmuştur. Dolayısıyla festival söylemi görüşlerimizle denk düşüyor. Ayrıca bu moral bozucu, sesimizi yükseltmeye çalıştığımız dönemde şarkı söylemek, festival yapmak çok kıymetli şeyler. Dönem susturulmaya çalışıldığımız da bir dönem. Müzik hele hele barışı, hayatı, yaşamayı savunuyorsa susmamalı. Bu yüzden bu festival bize çok iyi gelecek. Cumartesi günü görüşmek üzere.

Vicdani Ret Derneği: Savaş karşıtı birçok kişiyle sadece katliamı protesto ettiğimiz eylemlerde değil festivallerde de bir araya gelmek istediğimiz için BirGün’lük Festival’deyiz. Özelikle 5-6 Eylül’deki Uluslararası Sempozyum ve ardından gerçekleşecek vicdani ret açıklamalarına insanları çağırmak için Birgün’lük Festival’deyiz.

Sol Açık: Festivale katılıyoruz çünkü grup olarak yıllardır tribünde yaşattığımız 'Dayanışma' ruhunu festival alanına taşımaya kararlıyız. Marşlarımızla, sloganlarımızla ve tezahüratlarımızla Ali İsmail'in, Ahmet Atakan'ın Berkin Elvan'ın tüm yitirdiğimiz canlarımızın isimlerini hep beraber bir kez daha festival alanında yüksek sesle haykıracağız.