Festivallerin ‘iptali’ yaygınlaşıyor!

Haber Merkezi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Dünyada bu kadar geniş çapta, kültür ve sanat etkinlikleri gerçekleştiren ender ülkelerden biriyiz” dese de festivallerin iptali bir bir sürüyor.

Bakan Ersoy, önceki gün yaptığı açıklamada, festivallerin herkese ulaşacak şekilde yaygınlaştırılacağını iddia etti ancak Muğla Fethiye’de gerçekleştirilmek istenen Çağdaş Fest’e kaymakamlık ve valilik tarafından izin verilmedi. 7-11 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan festivale ilişkin engel kararının gerekçesi ise ‘orman yangınları ve doğa tahribatı’ oldu. Çağdaş Fest tarafından yapılan açıklamada, şöyle denildi: “Konser etkinliği Muğla Valiliği ve Fethiye Kaymakamlığı tarafından bugüne kadar yaşamış olduğumuz olumsuzluklar bizlere bir art niyet olduğunu göstermektedir. Bugüne kadar yasaklanan festivaller göz önünde bulundurulduğunda her bahaneleri doğaya tahribat gibi içeriklerdi. Ancak aynı irade Uzungöl, Babadağ, Bodrum, Marmaris gibi ülkemizin birçok noktasında doğayı tahrip etmektedir. Bizim etkinliğimizin içinde konaklama olmamasına rağmen böyle bir durumla karşı karşıya kaldık ve bu duruma sessiz kalındığı müddetçe maalesef ki büyük bir sektör yok edilmeye mahkûm bırakılıyor.”

BELİRSİZLİK İPTAL ETTİRDİ

İstanbul Kilyos’ta 9-11 Eylül tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan Imera x Niks Carnaval etkinliği, organizasyon şirketi tarafından ‘belirsizlik’ nedeniyle iptal edildi. Festival izni için erkenden başvuru yaptıkları belirtilen şirketin açıklamasında, yetkili makamlardan resmi bir geri dönüş alınmadığı için iptal kararı alındığı aktarıldı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizde son dönemde gerçekleştirilmesi planlanan 10’dan fazla festival kapılarının açılmasına saatler kala iptal edilmiştir. Bu durumu öngören şirket yönetimimiz olası bir iptal durumuna karşı hazırlık yapabilmek için normalden daha erken başvuru yapma kararı almış ve gerekli evraklar sunularak izin başvurusu yapılmıştır. Ancak etkinliğin başlamasına günler kaldığı halde hâlâ yetkili makamlardan yazılı-resmi bir geri bildirim alınamamıştır. Uzun zamandır hayalini kurduğumuz, dört elle sarıldığımız, her aşamasında olağanüstü bir çaba ve emek sarf ettiğimiz bu çaptaki bir etkinliği gelinen aşamada gerçekleştiremeyeceğimizi değerli kamuoyuna üzülerek bildirmek zorundayız.”