Fethiye Karagözler Mahallesi’nde bin 86 metrekare deniz doldurularak, 100 metre uzunluğunda yat yanaşma yeri yapılması planlanıyor

Fethiye Körfezi’ne bir hançer daha!

AYCAN KARADAĞ

Muğla’nın Fethiye ilçesinde Karagözler Mahallesi’nde Bin 86 metrekare deniz doldurularak, 100 metre uzunluğunda yat yanaşma yeri yapılması için İmar Planı Değişikliği 15 Kasım tarihine kadar askıya çıktığı duyuruldu.

Geçtiğimiz günlerde Fethiye Körfezi’nin alüvyon ve çeşitli atıklarla dolarak dip çamurunun oluşması gibi sorunlar gündeme gelmişti. Yaşanan gelişimlerin ardından uzmanlar, denizin doldurularak yapılması planlanan iskele ve taşıma kapasitesinin üstünde yük getirecek olan yat yanaşma yeri körfez için büyük tehlike olacağı ifade ettiler. Bölge halkı ise bakanlığa itiraz için kampanya başlattılar.

'ÖNCÜ OLMAMASI ADINA MUTLAKA DURDURULMALIDIR'

Deniz tarafında yer alan bu yapı, hali hazırda tükenmekte olan Fethiye Körfezi’ne büyük ve onarılmaz bir darbe vuracağını dile getiren Mimarlar Odası Fethiye temsilcilik Başkanı Gökhan Saygın Güngör, “Tüm ilgili kurumlar körfezin neden bu halde olduğunu, nasıl kurtarılacağını, neler yapılması gerektiğini tartışırken, en önemli kirlilik sebeplerinden biri olarak tekne atıkları ve yoğunluk gösterilirken, burada yapılacak en küçük müdahaleye bile izin verilmemelidir.

Fethiye Körfezi’ni ve tüm kıyıları bir bütün halinde düşünmek, bir an önce Bütünleşik Kıyı Alanları Planını hazırlamak, kıyıları parçacı yaklaşımlarla değil, bütün olarak ele almak ve kamu yararı gözeterek planlamak gerekmektedir. Bu ‘Yat Yanaşma Yeri’ her hangi bir denizdeki her hangi bir iskele gibi düşünülmemeli, acil olarak kurtarılması gereken Fethiye Körfezi’nin orta yerine bırakılmış yeni bir problem olarak ele alınmalı ve onu takip etmesi muhtemel diğer projelere öncü olmaması adına mutlaka durdurulmalıdır” diye konuştu.

'FETHİYE KÖRFEZİ ÜZERİNDEKİ BASKI DAHA DA ARTACAK'

Fethiye Körfezi’nin, doğal süreçlerle temizlenmesi artık mümkün olmadığını söyleyen Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği’nden(FetDer) Biyolog Ulaş Kiper, “Deniz ve kıyı arasındaki ilişkiyi koparan betonlaşma, körfezin kent merkezine yakın kesimlerinde oldukça yoğunlaştı. Körfeze ulaşan DSİ kanallarının da ıslah adıyla betonlaştırılması sonucu tarımsal kökenli kimyasal atıklar hiçbir doğal filtrasyona tabi olmadan doğrudan körfeze ulaşarak kirliliği arttırıyor.

Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği olarak, artık can çekiştiğini düşündüğümüz körfez üzerinde çevresel yük oluşturan tekne atıkları, kanallardan gelen kimyasal ve organik atıklar, belli dönemlerde kapasitesi yetersiz kalan arıtma tesisi gibi etkenlerin hızlı bir biçimde doğa lehine gözden geçirilmesi ve iyileştirmesini bekliyor ve bunun için çalışıyoruz. Bu süreçte gündeme gelen bir gelişme Fethiye Körfezi üzerindeki baskının daha da artacağını gösteriyor” şeklinde konuştu.

Son olarak Kiper, şunları dile getirdi:

“Karagözler Mahallesi’nde yapılması planlanan yeni bir yat yanaşma alanı söz konusu. Hali hazırda kapasitesinin üzerinde yat bağlanan ve doğal süreçlerin tamamen iflas ettiğini gözlemlediğimiz körfezde bu girişimin körfez üzerindeki baskıyı daha da arttıracağını şimdiden söylemek mümkün. Körfezi kirleten kaynakları ortadan kaldırmadan, körfezin doğal süreçleriyle temizlenmesini sağlamadan ve bütünleşik kıyı alanları yönetim planı olmadan, bu tür projelerin gerçekleştirilmesi körfezin kaybedilmesi anlamına gelecektir.”

fethiye-korfezi-ne-bir-hancer-daha-648477-1.

cukurda-defineci-avi-540867-1.