AKP hükümetlerinde üst düzey görevlerde bulunan Yalçın Akdoğan’dan, “Ergenekon itirafı” geldi. Akdoğan’ın, Polis Akademisi’nin dergisine gönderdiği makalede, Ergenekon operasyonları sayesinde FETÖ’cülerin kilit konuma geldiğini ifade etti.

FETÖ’ye destek itirafı
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığı, AKP'den milletvekilliği ve AKP hükümetlerinde üç dönem başbakan yardımcılığı görevlerinde bulunan Yalçın Akdoğan, itiraf niteliğinde bir makale kaleme aldı. Akdoğan tarafından 22 Ekim 2023 tarihinde Polis Akademisi’nce hazırlanan Güvenlik Çalışmaları Dergisi’ne gönderilen ve 24 Aralık 2023 tarihinde dergide yayımlanan makalede, itiraf niteliğinde ifadeler yer aldı. AKP’li Akdoğan, bir dönem yılmaz savunucularından olduğu ve “Cumhuriyet tarihinin en büyük hukuki hesaplaşması” olarak nitelendirdiği Ergenekon’un, “FETÖ üyelerinin ülke yönetimine el koyma girişiminde” araç olarak kullanıldığını kaydetti.

AKP’nin Gülen Yapılanması ile birlikte hareket ettiği dönemde kurulan Ergenekon kumpası, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe girişiminin ardından büyük oranda çöktü. Yargıtay kararları başta olmak üzere, Ergenekon ile ilgili süren yargı süreçlerinin tamamı, yaşananların bir kumpas olduğunu ortaya koydu.

YÖN DEĞİŞİKLİĞİ

AKP’de üst düzey görevler alan ve 2013 yılında Ergenekon Davası’nı, “Ergenekon davasıyla sadece illegal bir girişimden hesap sorulmuyor aynı zamanda devlet içine çöreklenen vesayetçi anlayış tasfiye ediliyor” sözleriyle savunan Yalçın Akdoğan'ın Aralık 2023’te yayımlanan makalesinde ise tam tersi görüşü savunduğu belirlendi.

Ergenekon Davası’nın bir “FETÖ oyunu” olduğunu adeta kabul eden Akdoğan’ın Polis Akademisi’nce yayımlanan, “Güvenlik Çalışmaları Dergisi” için kaleme aldığı makalede özetle şunlar kaydedildi: “Askeri bürokrasinin politik gelişmeler üzerindeki etkisini sürdürdüğü ve siyasi dengeleri yönlendirmeye çalıştığı bir döneme tanıklık edilmiştir. 15 Temmuz'a giden süreçte ise FETÖ üyeleri Ergenekoncu oldukları gerekçesiyle saf dışı ettikleri askerlerin yerine kendileri etkili konumları ele geçirmişler ve ardından ülke yönetimine el koyma girişiminde bulunmuşlardır. Ergenekon örgütü iddiası FETÖ’nün kumpas davaları kapsamında ele alınarak Yargıtay’ca 21 Nisan 2016 tarihinde bozulmuştur. Yargıtay örgütün varlığına delil bulunmadığını ve FETÖ’nün siyasi amaçları için bu davayı kullandığını belirtmiştir.”

Akdoğan bunları bu kadar söyleyebilirken 15 Temmuz Darbe Girişimi sonucunda yüzlerce yurttaş yaşamını yitirmişti. Önlerini açtıklarını itiraf ettiği FETÖ’cü askerler ise çıkarıldıkları mahkemelerde çok yüksek cezalar almıştı. Bunun yanında AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan FETÖ için "Ne istedilerse verdik", "Aldatıldık, milletimiz bizi affetsin" gibi ifadeler kullanmıştı. Birçok AKP’linin birinci derece yakınları da FETÖ yargılamalarında cezalar almıştı.