Fidan'ın geri dönüşü için yürütmeyi durdurma davası

Görevinden istifa ederek milletvekili adayı olan ancak Tayyip Erdoğan'ın itirazıyla adaylığını geri çeken Hakan Fidan'ın yeniden MİT Müsteşarlığa atanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu tarafından alınan karara itiraz edildi. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, kararın yürütmesinin durdurulması için Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Yenibosna'daki Bölge İdare Mahkemesi'ne gelen Tanal, "İstifasının kabul ettikten sonra milletvekilliği adaylığı süresi geçmeden, seçim yapılmadan tekrar göreve alınması hem anayasaya aykırı olduğu hem de mevcut pozitif kanunlara aykırı olduğu, yürütmenin durdurulması amacıyla Danıştay'a gönderilmesi için burada dava açtım. Mahkeme, benim temennim hukuk kırıntısı varsa mahkeme bu gerekçelerden atamanın yürütmesini durdurma kararı verir" diye konuştu.

Atamanın siyasi olduğunu vurgulayan Tanal, şu ifadeleri kullandı; "657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 94 ve 97 maddeleri 'kamu görevlisi istifa etmişse tekrar eski görevine dönmesi için 6 ay geçmeden yeni göreve atanamaz' diyor. Kanunun emredici hükmü. MİT yasasının 14'üncü maddesindeki hani o 5 yıllık süre var ya. 14'üncü madde diye geçiyor. O madde bir an için hukuka uygun olsa bile orada sadece geri dönmenin ne kadar sürede yazılı olduğu MİT yasasında yazmıyor. Kamu görevlilerin göreve dönmenin esas ve usulleri 657 sayılı bu kanun da yazılı. MİT yasasında değil. Kamuoyunu yanlış bilgilendiriyorlar. Bu kararlar MİT'i itibarsızlaştırır, kurumu siyasallaştırır. Devletin bu kuruma olana itibar ve güveni sarsılır. MİT'i neye getirir. MİT'i AK-MİT yapar. MİT'i AKP'nin istihbarat bürosu şekline getirir."

Hakan Fidan AKP'den milletvekilliği adaylığını geri çekti

Hakan Fidan yeniden MİT Müsteşarı

Ağaçlar fidana, fidanlar tohuma: Hakan Fidan MİT Müsteşarlığı’na resmen geri döndü