ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun işgal altındaki Batı Şeria’da toprakların ilhak edilmesi meselesinde nihai kararı İsrail’in vereceğini açıklaması bölgede tansiyonu yükseltti. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, “İsrail’le aramızdaki antlaşmaları hükümsüz sayarız” uyarısı yaptı

Filistin ilhak edilemez

ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail’le ‘Yüzyılın Antlaşması’ adını verdiği Filistin’i ilhak planı tepkilere rağmen yeniden gündeme getirildi. İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu ile Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz’ın koalisyon hükümetini ilan etmesine destek veren ABD, birbirlerinden farkı olmayan her iki isme de Filistin’i hedef alan antlaşmayı hatırlattı.

YENİ HÜKÜMETE DESTEK

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Washington’da önceki gün yaptığı açıklamada, “Batı Şeria’daki bazı toprakların ilhakı konusunda nihai kararın İsrail tarafından alınacağını, ABD’nin bu konudaki tutumunu, yeni kurulan İsrail hükümetine bildireceğini” dile getirdi. Bu açıklama üzerine, ilk tepki Filistin’den geldi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD’nin İsrail’le ilhak planını hayata geçirmesi durumunda, İsrail’le yapılan tüm antlaşmaların yok sayılacağını ilan etti.

‘ANTLAŞMALARI YOK SAYARIZ’

Abbas, Filistin resmi televizyonunda yaptığı konuşmada, “İsrail ve ABD hükümetleri de dahil ilgili tüm uluslararası taraflara, İsrail’in topraklarımızın herhangi bir parçasını kendi topraklarına ilhak ettiğini duyurması halinde eli kolu bağlı durmayacağımızı ve bu iki devletle aramızdaki tüm antlaşmaları hükümsüz sayacağımızı bildirdik. Hiç kimse, dünyanın Covid-19 mücadelesini fırsat bilerek ulusal haklarımızın üstüne konacağını hayal etmesin” dedi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) de yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump dahil hiç kimsenin uluslararası kanunu çiğneme ve suç işlemeyi meşrulaştırma hakkı olmadığını dile getirdi. Açıklamada, ABD yönetiminin ‘gerçek yüzünü ortaya koyduğu ve İsrail’in Filistin topraklarını gasp ve ilhak etmeye dayalı ihlallerini destekleme politikasına devam ettiği’ hatırlatıldı.