Filistinli gruplar arasında anlaşmazlık

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas dört yıl sonra ilk kez yapılan Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) toplantısı nedeniyle eleştirilerin hedefinde. Filistin yönetiminin merkezi olan Ramallah'ta "FKÖ'nün geliştirilmesi ve etkinleştirilmesi, ulusal projenin korunması ve halk direnişi" temasıyla düzenlenen toplantıda, İsrail'le olası barış görüşmeleri de masaya yatırıldı. Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), Filistin Ulusal Girişim Hareketi (El-Mubadera) Hamas ve İslami Cihad örgütleri ise Filistin Devlet Başkanı Abbas'ı "FKÖ toplantısıyla kendine yakın isimler üzerinden iktidarını pekiştirmek istediği" yönünde eleştirerek toplantıyı boykot etti.


ABBAS: İÇ BÖLÜNMEYE DERHAL SON VERİLMELİ

Toplantının açılış konuşmasını yapan Abbas, "Varlığımızı ve kimliğimizi korumak adına barışçıl halk direnişi genişletilmelidir" dedi. Abbas, anlaşmaların tek taraflı olarak uygulanmasının mümkün olmadığını belirterek, "İsrail tarafı ile temaslara devam etmek uluslararası meşruiyete dayalı siyasi bir çözümün alternatifi olamaz" şeklinde konuştu. Uluslararası Af Örgütü'nün İsrail'in bir apartheid rejimi olduğuna ilişkin yayımladığı rapordan memnuniyet duyduğunu da dile getiren Abbas, uluslararası barış konferansı düzenlenmesi çağrısını yineledi. Filistin halkına uluslararası bir himaye sağlanması gerektiğini söyleyen Abbas, "Zorluklarla yüzleşmek, uluslararası meşruiyete bağlılık çerçevesinde iç bölünmenin derhal son verilmesini gerekli kılar, çünkü Kudüs ve Filistin her şeyin üstündedir" dedi.

ABD VE BM'YE 'İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM' PLANI SUNULUYOR

Öte yandan, İsrail'le Filistin arasında 2003 yılında Cenevre Girişimleri'ni yürüten eski üst düzey isimlerin yer aldığı bir grup, ABD ve Birleşmiş Milletler'e (BM) iletilmek üzere 100 sayfalık bir konfederasyon planı açıkladı. Cenevre Girişimi'nin kurucularından eski üst düzey İsrailli yetkili Yossi Beilin ve Filistinli eski barış müzakereleri yetkilisi Hiba Hüseyni tarafından dün açıklanan plan, İsrail ve Filistin arasında iki devletli bir konfederasyon kurulması önerisini içerdi. Söz konusu planda, İsrail işgali altında Batı Şeria'ya yerleşen yaklaşık 500 bin İsrailli yerleşimcinin bölgedeki varlıklarının kabul edilmesinin istenmesi ise tartışma yarattı. 1994 yılında barış görüşmelerinde Filistin müzakere heyetinde danışman olarak yer alan Hüseyni, yerleşimcilere ilişkin öneri ile ilgili "Kolay olmayacak. 1948'den beri üzerinde çalıştığımız devlet kurma ve kendi kaderini tayin etme hakkına ulaşmak için bazı tavizler vermemiz gerekiyor" açıklaması yaptı.

Planda, "İsrail ve Filistin devletleri ayrı hükümetlere sahip olacak, ancak güvenlik, altyapı ve iki halkı da ilgilendiren diğer konularda üst düzey koordinasyon içinde bulunacak" önerisi yer aldı.