İsrail askerlerinin Filistinlilerin yerleşim yerlerine dönük saldırılarını son haftalarda artırması Doğu Kudüs’te öfkeye neden oldu. Eylemlerde 200’ü aşkın Filistinli yaralanırken ABD ve BM’den itidal çağrıları geldi.

Filistinlilere saldırı insan hakları ihlali

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsrail’in işgali altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te Filistinlilerin evlerine, yaşam alanlarına dönük son günlerde artan saldırılar önceki gün doruk noktasına ulaştı. Mescid-i Aksa’ya giren 700’den fazla İsrail polisi Filistinlilere plastik mermi ve tazyikli suyla saldırdı. Saatlerce süren saldırının ardından Filistin Kızılayı, 205 Filistinlinin yaralandığını ve 88’inin hastaneye kaldırıldığını açıkladı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansur’a, Doğu Kudüs’te yaşanan gelişmelerle ilgili olarak BMGK’ye acil toplantı çağrısı yapması talimatı verdi. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ise İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya “Ateşle oynama” diyerek seslendi. Heniyye, “Bu, ne senin ne ordunun ne polisinin ne de bütün olarak İsrail’in kazanabileceği bir savaş değil” dedi.

İsrail hükümetinden ise yaşananlara dair henüz resmi bir açıklama gelmedi.

İsrailli güvenlik güçleri cuma günü Batı Şeria’da bir İsrail askeri üssüne saldırının engellendiğini iddia ederek iki Filistinlinin öldürüldüğünü açıklamıştı. Önceki günkü gerginliğin başlamasında Doğu Kudüs’te bulunan Şeyh Cerrah’taki dört Filistinli ailenin evlerinden zorla çıkarılması etkili oldu. Sağcı Yahudi yerleşimciler bu bölgede kendilerinin oturma hakkı olduğunu savunurken BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği İsrail’den Filistinlilerin zorla evlerinden çıkarmaya son vermeye çağırdı, bu durumun uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti.

YASA DIŞI MÜDAHALE

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise Doğu Kudüs ve Batı Şeria’daki şiddet nedeniyle her iki tarafa da itidal çağrısında bulundu. Price, “Çoğu, nesillerdir orada yaşayan Kudüs’ün Şeyh Cerrah ve Silvan mahallelerindeki Filistinli ailelerin evlerinden çıkarılması durumundan dolayı da derin şekilde endişeliyiz. Yetkililere, Şeyh Cerrah mahallesi sakinlerine şefkat ve saygı ile davranma, bu karmaşık tarihi davaları kendi bütünlüğü içinde ele alma ve gerçek insanların hayatını nasıl etkilediğini değerlendirme çağrısı yapıyoruz” açıklaması yaptı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de yaptığı açıklamada “Harem-i Şerif çevresinde tahrik edici eylemlerden kaçınılmalı ve statükoya saygı gösterilmelidir. Şeyh Cerrah’ta ve Doğu Kudüs’ün diğer bölgelerinde Filistinli ailelerin evlerinden çıkarılmasıyla ilgili durum ayrıca endişe vericidir. Bu tür eylemler uluslararası insani hukukta yasa dışıdır ve sahada gerilimi körüklemekten başka bir işe yaramaz” tepkisi verdi.

‘SAVAŞ SUÇU’ TEPKİSİ

İran ise BM’ye Mescid-i Aksa ve çevresinde yaşananları “savaş suçu” şeklinde nitelendirerek kınama çağrısı yaptı. İran Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında “Bu savaş suçu gayri meşru siyonist rejimin suçlu karakterini dünyaya bir kez daha kanıtlamıştır” dedi. Mısır Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, saldırıları kınayarak, Mescid-i Aksa’nın kutsiyetini ihlal eden tüm eylemlerin durması gerektiğini, Şeyh Cerrah Mahallesi’ndeki Filistinli ailelerin evlerinden çıkarılması planının “kabul edilemez” olduğunu belirtti.

***

Seni bir gün evinden kovsalar nasıl hissedersin Joe Biden?

Dünyaca ünlü müzik grubu Pink Floyd’un efsanevi sanatçısı Roger Waters, Doğu Kudüs ve Şeyh Cerrah’ta Filistinlilere dönük artan saldırılara “İsrail bir apartheid devletidir” tepkisi vererek uluslararası kamuoyunu Filistinlilerle dayanışmaya çağırdı. Waters, “Şeyh Cerrah’ta yaşanan soykırımsal evden çıkarmalara bakın” başlığıyla sosyal medyada görüntülü bir paylaşımda bulundu. “İsrail’i her koşulda destekliyorum” şeklinde açıklamada bulunan ABD Başkanı Joe Biden’a seslenen Waters, “İnsanların yurtlarında evlerinden soykırım gibi çıkarılmasına destek oluyorsunuz. Sen nasıl hissederdin Joe Biden? Bir gün evinde oturuyorsun, orası senin evin, ailenle yüzyıllardır yaşadığınız yer ve bazı pislikler onu alıp gidiyor. Bu yaklaşım beni sinirlendiriyor” dedi. Güney Afrika’nın “apartheid” yönetimindeyken kriket müsabakalarından çıkarıldığını hatırlatan Waters, UEFA ve FIFA gibi uluslararası spor kulüplerine İsrail takımlarını müsabakalara almaması yönünde çağrıda da bulundu.