Avrupa’daki 258 sendikacının savaş karşıtı toplantısında barış çağrısı yapıldı. Ukraynalı sendikacılar şöyle dedi: Filmlerde izlediğimiz savaşı şimdi kendimiz yaşıyoruz. Bu deliliğe karşı acil şekilde birleşmeliyiz.

Filmlerde izlenen savaşı yaşıyoruz

Umut Can FIRTINA

Avrupa Kamu Hizmeti Sendikası (EPSU) ve Uluslararası Kamu Hizmetleri Sendikası’nın (PSI) çevrimiçi düzenlediği toplantıda Ukrayna’daki savaş ele alındı. Dünyanın dört bir yanından 258 sendikacının katıldığı toplantıda konuşan Ukraynalı sendikacılar silahların susması, savaşın acilen durdurulması çağrısı yaptı.


YAŞANANLAR KORKUNÇ

Ukrayna Devlet Kurumları Çalışanları Sendikası Başkanı Yuuri Pizhuk, yaşananları korkunç diye nitelendirdi. Savaş koşullarında doğru bilgiye ulaşmanın çok zor olduğunun altını çizen Pizhuk, “Füzeler, bombalar, silahlar kullanılıyor, çocuklar ölüyor. Bunların 21. Yüzyıl’da olduğunu görmek korkunç” dedi ve ekledi: “Endişeliyiz, ülkede bu yaşananları görmek inanılmaz. Ülke çapında meslektaşlarımızla iletişim halinde kalmaya çalışıyoruz. Doğru dürüst uyumuyoruz, çok bilgi geliyor ancak doğru bilgiye ulaşmak zor. Yaralılar, yardıma ihtiyaç duyanlar hakkında bilgi toplamaya çalışıyoruz. Yapmamız gereken sabretmek... Ancak onlara zafer sevincini tattırmayacağız. Bugün Fransız, İngiliz, İspanyol yok; siyah ya da beyaz var. Ukrayna ya da Rusya, herkes tarafını seçmek zorunda.”

ÇÖZÜM HERKESİN YARARINA

Pizhuk’e göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, savaş bitse bile Ukrayna üzerindeki baskısını sürdürecek. Ukrayna Devlet Kurumları Çalışanları Sendikası Başkanı, ‘çözüm’ün herkes için faydalı olacağını söyledi: “Çok güçlü bir kötülük mevcut ve bu kötülüğün kapınızı ne zaman kıracağını, sıranızın ne zaman geleceğini bilemezsiniz. Bugün bu toplantıyı yapıyoruz, ancak yarın kaçımızın burada olacağı belli değil. Ukrayna’da yaşananlar ölüm veya kalım meselesi… Yapmamız gereken bu deliliğe karşı birleşmek. Babamdan savaş anılarını, dinleyerek büyüdüm. Şimdi çocuklarımın, çocuklarına savaşı anlatacak olması çok acı.” Pizhuk’un ardından konuşan Ukrayna Sendikalar Federasyonu’nun Uluslararası İlişkiler Departmanı Başkanı Vasyl Shylov, Putin’in, “Ukrayna’nın Rusya kontrolü altına girmesi gerektiği” yönündeki sözlerini hatırlattı. “Zorla kültürümüzü ve geleneklerimizi unutturmak olan bir politika uygulanıyor” diyen Shylov, insanların su ve yemek gibi yaşamsal ihtiyaçlar ile tıbbi malzemelere ulaşması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Shylov, Ukrayna’nın ordusunun dağıtılmaya çalışıldığı görüşünde. Babasının Belaruslu, annesinin ise Ukraynalı olduğunu aktaran Shylov, Belarus’un Kremlin’in yanında konumlanmaması gerektiğini kaydetti, “Ateşkes ilan edilmeli” dedi.

YAŞAMADAN ÖĞRENİLMEZ

Ukrayna Sağlık Çalışanları Sendikası Başkanı Victoria Koval, “Savaşın ne olduğunu yaşamadan asla öğrenemezsiniz” diyerek başladı sözlerine. Koval, ülkesindeki son duruma ilişkin gözlerini şöyle aktardı: “Tüm meslektaşlarımızla iletişim halindeyiz, ellerinden geleni yapıyorlar. Ancak sağlık çalışanları bile taraf tutuyor ve bu çok yanlış. Hiç kimse bu saldırganlığı destekleyemez. Savaşı filmlerde izledim. Annem İkinci Dünya Savaşı’nda annesini kaybettiğini anlatırdı. Şimdi çocuklara Rusların ne istediğini açıklamak çok zor. Birleşelim, elimizden gelen her şeyi yapalım.”

Moldova Sendikalar Federasyonu Başkanı Mihail Lascu, ülkelerine gelen Ukraynalıların ilk karşılayanların sendika üyeleri olduğunu bildirirken KESK’ten Osman İşçi de bu savaşa karşı olduklarını belirtti: "Türkiye’deki işçiler olarak savaşa karşıyız. Ortada bir savaş durumu olduğunda gerçekler bulanıklaşır. Savaşta toplumsal hizmetlerin, sağlık hizmetlerinin kalitesi düşer."

Ayrıca toplantıda söz alan Avrupa’dan birçok sendika temsilcisi, birlik ve dayanışma mesajları verdi. Temsilciler, Ukrayna halkı ve savaşın sona ermesi için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

***

Çernobil hepimiz için çok büyük bir problem

Nükleer Güç ve Endüstri Çalışanları Sendikası (Atomprofspilka) Başkanı Valeriy Matov Çernobil Nükleer Güç Santralı’nda radyasyon seviyesi her geçen gün yükseldiğini söyledi. 1986’da dünyanın yaşadığı en büyük nükleer felaketlerden birine sahne olan santral, şu an Rusya ordusunun kontrolünde. Kremlin radyasyon seviyesinin ‘normal’ olduğunu ileri sürse de Matov, şunları söyledi: “Çernobil hepimiz için büyük bir problemdi, şimdi saldırganların eline geçmiş durumda. Radyasyon seviyesi her geçen gün yükseliyor. Bizler elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz. Müzakere ihtimalleri var. Ukrayna’nın kötülük karşısında birleştiğini görebilirsiniz.” Sendikanın Uluslararası Sekreteri Lesia Semeniaka ise “Putin, bizi nükleer silahlarla korkutmaya çalışıyor. Rusya’daki insanlar da savaşa karşı ancak korku içindeler” dedi.