Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, geçen yıl 5,15 YTL olarak açıkladığı fındık taban fiyatını bu yıl 4 YTL olarak açıkladı…

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, fındık fiyatlarını açıkladı. Bakan Eker, Giresun kalite fındığa Eylül ayı için kilogram başına 4 YTL, Ekim-Kasım aylarında kg 4. 5 YTL, Aralık ve sonrası içinde kg başına 5 YTL müdahale alım fiyatı uygulanacağı açıkladı.

Toprak Mahsülleri Ofisi"nin (TMO) hazırlıkları tamamladığını belirten Bakan Eker,"150 bin ton kapasiteli depolardan 135 bin tonluk kısmı üreticilerin hizmetine sunuldu. Piyasadan yaklaşık 100 bin ton civarında depo kiralanmıştır.İhtiyaç duyulan depo hazırlıkları tamamlandı" diye konuştu.

Fındık alımları için gerekli finansman 1. 3 milyar YTL olacağını belirten Bakan Eker, "Üreticilerimiz açıklanan kademeli fiyatı göz önünde bulundurarak, ürünlerini satmakta acele etmemelidir. Arzı öteleme suretiyle fiyat istikrarına yardımcı olmalı, hem de daha yüksek fiyata bunları satmaları imkan dahiline girecektir" dedi.

TMO"NUN DEPOLARI YETERLİ

Bir gazetecinin, “Geçen sene 5.15"ten açıklanmıştı" sözlerine yanıt vermedi.  Bakan Eker, "TMO"nun depolarının yetersiz olduğu yönündeki iddialara ise,"TMO depoları yeterlidir. Modern ve sağlıklı depolardır bunlar. Depo ile ilgili herhangi bir sorunumuz yok. Bugün 235 bin ton fındık alabilecek kadar depomuz var" diye yanıt verdi.

***

FINDIK SEN: ÜRETİCİYE CEZA

FİyatlarI değerlendiren Fındık Sen Genel Başkanı Kutsi Yaşar,küçük ve orta ölçekli üreticinin yaşama hakkının elinden alındığını savundu. Yaşar, “AKP hükümeti tarafından küçük ve orta ölçekli üreticiler cezalanddırırlırken tüccarlarda üreticilerin sırtından namalandırılacamtır”dedi.

Fındık her geçen yıl düştü

Yıllara göre fındık alım fiyatları:

2002:  1 milyon 615 bin lira

2003:  2,5 milyon lira

2004: 5 milyon 250 bin lira

2005: 7 milyon 450 bin

2006 : 4 YTL, FİSKOBİRLİK tarafından 5 YTL

2007: 5,15 YTL olarak açıklanmıştı

Fındık serbest piyasada 2 ila 2,5 YTL arasında işlem görüyor.

Hükümete fındık isyanı

Hükümetin Fındıktaki belirsiz politikası Trabzonlu üreticileri çileden çıkarttı. Günlerdir açıklanmadığı için  serbest piyasada 2 YTL"ye kadar düşen fındık fiyatları üreticiyi patlama noktasına getirdi.  Fındığın para etmemesine tepki gösteren Trabzonlu bir üretici 5 dönümlük fındık bahçesindeki ağaçlarını motorla kesti. Trabzon’un Akçaabat ilçesine bağlı Derecik beldesinde yaşayan Ali Çelik isimli vatandaş,  "Hükümet nasıl osla para vermiyor. Bunu protesto ediyorum" dedi.

Uzun yıllar yurt dışında çalıştığını ve sonunda Türkiye"ye döndüğünü anlatan Ali Çelik, "Yıllardır Almanya"da çalıştım. Ülkemde rahat ederim diye Türkiye"ye döndüm. Burada 40 dönümlük bir fındık bahçem var.  Fındığın zahmetini çekmeyen bilmez. Ha bugün ha yarın derken açıkta kaldık. Hükümet üreticiye sahip çıkmıyor. Ben de bu duruma tepki göstermek için bahçemdeki fındık ağaçlarını kesmeye başladım. Kırk dönümlük bahçedeki bütün ağaçları keseceğim" diye tepki gösterdi. Gençağa Karafazlı - Musa Yazıcı