Kanadalı firma Centerra Gold’un Zonguldak Alaplı’da altın sondajına başlamasına tepkiler sürerken ilçeye bağlı Gümeli Beldesi’nde de aynı firmanın çalışma yaptığı öğrenildi. Organik fındık tarımıyla geçinen halk, madene köyden işçi vermeyeceklerini söyledi.

Fındığımız altından değerli

DİLEK YEĞİN

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde Kanadalı altın madeni firması Centerra Gold’un altın sondajlarının ardından Gümeli’de başka bir alanda daha altın arama çalışmaları planlandığı ortaya çıktı. Maden Tetkik Arama’nın (MTA) Türk Petrolleri A.Ş.’ye bölgedeki dört köyde arama izni verdiği öğrenildi.

MTA’nın verdiği arama izninin ardından bölgede işçi aramaya başlayan şirket işçi göndermesi için Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam’a ulaştı. Çalışmalardan bu şekilde haberdar olan Başkan Saydam’ın ve altın aranacak köylerin muhtarlarının resmi olarak bilgilendirilmediği anlaşıldı.

DÖRT BİN YILLIK AĞAÇ ZARAR GÖRECEK

Bölge halkının büyük tepkisini çeken sondaj planlarına karşı Gümeli halkı, Belediye Başkanı Ahmet Saydam ile muhtarların da katıldığı bir toplantı yaptı ve şirketlere karşı mücadele için Gümeli Çevre Platformu’nu kurdu. Toplantıda altın aranacak bölgenin tarihi ormanlar olarak bilindiği ve 4 bin 115 yaşındaki porsuk ağacının ve yaşı belirlenmek üzere çalışmalar sürdürülen beş ağacın göreceği zarara dikkat çekildi.

BÖLGE HALKI İŞÇİ VERMEYECEK

Türkiye’nin ilk Arıcı İzole Bölgesi olan Gümeli’nin su rezervlerinin tahribi ve bölgenin temel geçim kaynağı olan organik fındık tarımının yok olma tehlikesi de toplantıda dile getirildi. Fındığın yok olmasının bölge ekonomisini çökerteceğini ve Gümeli halkının da göç etmesi gerekeceğini anlatan katılımcılar, “Yerin altındaki altından daha değerli, yerin üstünde altınımız var” dedi. Bölge halkı, aramayı yapacak taşeron şirkete işçi vermeme kararı aldı.

Platform, toplantı sonunda Zonguldak Valiliği’ne bir dilekçe vererek bölge halkının siyanürle altın aranması konusundaki endişelerini aktardı ve sondajlar hakkında resmi bilgi talep etti.

NE OLMUŞTU?

Alaplı’nın Aşağıdağ ve Aydınyayla köyleri civarındaki Çanakçı Dere ormanlarında Kanadalı altın firması Centerra Gold’un sondaj çalışmalarına karşı bölge halkı Alaplı Çevre Platformu’nu kurarak mücadele kararı aldı. İki hafta önce Centerra Gold sondaj çalışmalarını bitirip numuneleri incelemek üzere bölgeden ayrıldı.