Erdoğan’ın desteklerle birlikte 54 lira olarak açıkladığı fındık fiyatları TMO tarafından 3 ayrı kalite için 3 ayrı fiyat olarak açıklandı. Alım fiyatı 3 doların altına inerken, talep edilenden 22 lira daha düşük kaldı.

Fındık taban fiyatı netleşti
Fotoğraf: AA

Ekonomi Servisi

Beklentilerin altında kalan fındık alım fiyatına ilişkin detayları Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), yayımladı. TMO’dan yapılan duyuruya göre alım fiyatları Giresun kalite için 53 TL/Kg, Levant kalite için 52 TL/Kg ve Sivri kalite için ise 51 TL/Kg olarak belirlendi.

Duyuruda kabuklu fındık alımlarına 22 Ağustos'ta başlanacağı belirtildi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, hafta sonu Ordu’da toplu açılış törenine katılmış, 2022 yılı fındık alım fiyatını, alan bazlı ödeme, mazot ve gübre destekleriyle birlikte kilogram başına 54 liraya yükselttiklerini açıklamıştı.

TMO’nun açıklaması ile 3 kalite ve 3 ayrı rakam olarak belirlenen fındık fiyatı ile ilgili karışıklık giderilmiş oldu. Böylece geçen yıl 3,15 dolara denk gelen fındık fiyatı bu yıl 2,9 dolara düştü.

Üreticiler ise fındık ihracatında ve üretiminde zirvede olan ülkede fındık fiyatlarının dolara endekslenmesini ve 4 dolar olmasını talep ediyordu. Bugün 4 dolar yaklaşık 72 lira. Açıklanan fiyat talep edilenin 22 lira altında kaldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP Genel Merkezi’nde Erdoğan’ın 54 lira olarak açıkladığı fındık fiyatları ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

İKTİDAR FINDIK FİYATINI SON KEZ AÇIKLADI

Fındık üreticisinin tarihin en büyük aldatmacasıyla karşı karşıya olduğunu belirten Torun, “Erdoğan, tüm destekleri de fiyatın üstüne ekleyerek açıkça üreticinin aklıyla alay etmiştir” dedi. TMO’nun hizmet bedeli kesintisi yapma hazırlığında olduğuna dikkat çeken Torun, “Bu kesinti yapılırsa, Giresun kalite fındık 51 lira 94 kuruşa, levant kalite fındık fiyatı 50 lira 90 kuruşa düşecektir. Buradan uyarıyoruz: Zaten fiyatları kuşa çevirdiniz, bu kesinti yapılırsa ortaya çıkacak durum tam bir rezalet olacaktır” ifadelerini kullandı.

2020 yılında sadece bir yabancı fındık şirketine 667 milyon lira teşvik verildiğini hatırlatan Torun, “Zaten her yıl fındık üzerinden manipülasyon yaparken bu yapancı firma, yetmedi bir de teşvik verdiniz. Bu ayıp da size yeter” dedi ve ekledi:

“Gitmekte olan bu iktidar, bu yıl fındık fiyatını son kez açıklamıştır. Gelecek yılın fındık fiyatı, Millet İttifakı iktidarı tarafından belirlenecektir. Sadece taban fiyat tartışmasıyla, fındıktaki gerçek sorunlar görmezden gelinmeyecektir.”