Rize Fındıklı'da Çağlayan ve Anlı Derelerine yapılması planlaan

RİZE'de Çağlayan ve Anlı derelerini borularla birbirine bağlayıp Arhavi Deresi ile birleştirerek yapılması planan projeye tepkiler her geçen gün artıyor. Tepkilerin organize haline getirilmesi ve tek ses olmak amacıyla öğretmen evinde yapılan toplantıya ilgi yoğundu. Toplantı Fındıklı Belediye Başkanı Adnan Özbalaban, Ekoloji ve Tarım Uzmanı Mete Hacaloğlu ve Avukat Mehmet Ali Beşli'nin açılış konuşmaları ile başladı. Belediye Başkanı Özbalaban, "Proje Fındıklı'nın ihtiyacı olan yatırım değildir. Fındıklı turizm bölgesidir. Ve geleceği buradadır. Bu doğayı tahrip ederek değil, koruyarak yapılabilir. Tüm Fındıklı halkını bu doğa harikası bölgemizi korumaya çağırıyorum" diye konuştu.

Avukat Mehmet Ali beşli ise Çamlıhemşin'de Fırtına Vadisi sürecini örnek göstererek Danıştay'ın verdiği iptal kararın çok önemli olduğunu vurguladı. Beşli, "Bölgemizde insan ve doğa yaşamında bir değişim olmadığı sürece Danıştay'ın verdiği karar bizim Fındıklı'da başlatacağımız hukuksal süreçle içinde önemli, bir dayanak olacak. Ama unutulmasın ki hukuk alandaki başarı ne olursa olsun süreci belirleyecek olan Fındıklı halkının tutumu olacaktır" dedi.

Mete Hacaloğlu konuşmasında ilk olarak Fındıklı'da proje karşısında kafa karışıklığının son bulması gerektiğinin altını çizdi. Hacaloğlu, "Eğer proje karşıysak önce buradan başlamalıyız. Sonra süreci nasıl örgütleyeceğimizi konuşmalıyız. Sonra Fındıklı için neler yapacağımızı hep birlikte konuşacağız. Şimdi tek ses olma zamanı ortak paydamız projeyi istemememiz. Belediye Başkanından,siyasi partilere kadar, muhtarlarımıza kadar çıkıp herkese projenin yanlışlığını anlatmalıyız. Önümüz oradan sonra açılı" dedi. Daha sonra söz alan yurttaşlar her ne pahasına olursa olsun barajın engellenmesi gerektiğini belirtti. Toplantı süreci tüm yönleri ile örgütleyecek ıo kişilik yürütme kurulunun oluşturulması ile son buldu. Yaşar AYDIN RİZE