Rize Fındıklı'da Sürsan Su Ürünleri tarafından yapılmak istenen kafes balıkçılığına karşı halkın direnişi sürüyor. Yurttaşlar, ÇED süreci kapsamında gerçekleştirilmek istenen halkın katılım toplantısını yaptırmadı.

Fındıklı halkı ÇED toplantısını yaptırmadı

Haber Merkezi

Rize Fındıklı’ya bağlı Yeniköy (Gurupit), mevkiinde Sürsan Su Ürünleri San. Ve Tic. A.ş. tarafından su ürünleri yetiştiriciliği projesi kapsamında yapılmak istenen kafes balıkçılığına direniş sürüyor. Proje kapsamında yapılmak istenen halkın katılım toplantısına bölge halkının protestosu damga vurdu. Balıkçıların, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu’nun bölge halkının tepkileri üzerine toplantı yapılamadı. Toplantı sonrası tutulan tutanakta “Halkın bilgilenmek istemediği teyit edildi. Sunum yapılmak istenmemiştir” denildi.

Fındıklı’da bölgenin deniz ekosistemine zarar vereceğini belirten bölge halkının kafes balıkçılığına tepkileri sürüyor. Sonra olarak halkın katılım toplantısı öncesinde bir Arkadaş Kafe’nin önünde bir araya gelen yurttaşlar, toplantının yapılacağı halk eğitim merkezine kadar tulum eşliğinde yürüyüş yaptı. “Kafe balıkçığı istemiyoruz” pankartının arkasında yürüyen Fındıklılar, projenin geri çekilmesi çağrı yaptı.

Halk eğitim merkezi önünde konuşan Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, “Doğmamış çocuğumun hamsiyi tanımasını istiyorum. Karadeniz mezgitini tanımasını istiyorum. Bu halk, bu deniz, bu dere, bu doğa satılık değildir. Fındıklı’dan elinizi çekin. Biz halkımızla mutlu yaşamak istemiyoruz” dedi.

findikli-halki-ced-toplantisini-yaptirmadi-1032459-1.

Bölge halkından Ahmet Ali Kutluata ise yazdığı bir şiirle projeye tepki gösterdi:

Kafesteki balığın faydası nedir bize
Bu demek değil mi ki girmeyin siz denize
Arhavi’den mi geçsek sahilden yüze yüze
Balığın dışkıları vurur sahilimize
Olumsuz ne iş varsa toplanır ilçemize
İki kelam edeyim benden nasihat size
Doğayı öldürmeyin çok lazım torununuza
Böyle giderse işler acırım ülkemize
Bu proje çok kötü hayır diyorum size
Bu ihanet yapılmaz bu cennet ilçemize